BIH

ADVOKAT MUSELIMOVIĆ: Izuzimajući medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića bez naloga Suda neko je počinio krivično djelo

Struka šokirana upadom pripadnika SIPA-e u UKCS

Am. KOVAČ

16.3.2016

Nakon što je na ročištu za izjašnjenje o krivici Minka Kreho, sutkinja Suda BiH, kazala da ne zna po čijem nalogu su pripadnici SIPA-e izuzeli privatnu medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, i da je o tome saznala iz medija, struka je zgrožena da se u našoj državi dešavaju takve stvari.

Pravilo postupka 

Advokat Josip Muselimović, kazao je u izjavi za “Avazov” portal da je Zakon o krivičnom postupku jasan.

- Nalog za oduzimanje predmeta, bilo kakvih, pa i medicinske dokumentacije, izdaje Sud, a na prijedlog nadležnog tužioca ili druge ovlaštene osobe. Isključivo je tako i nikako drugačije.  Privremeno se predmeti, za koje neko ima interes mogu oduzeti i bez naloga Suda ali samo u slučaju ako postoji opasnost od odgode, eventualno da ti dokazi mogu biti uništeni. Ako se osoba od koje se ti dokumenti oduzimaju usprotivi onda tužilac mora zatražiti od sudije za prethodni postupak ili sudije za prethodno saslušanja ili postupajućeg vijeća odobrenje za to, kazao je Muselimović.

Na naše pitanje da li je u slučaju Fahrudina Radončića prekršen Zakon o krivičnom postupku s obzirom da u slučaju Fahrudina Radončića od sudije nije traženo odobrenje, a nije postojala opasnost da će medicinska dokumentacija biti uništena, Muselimović je kazao:

- Tako je. Zakon o Krivičnom postupku je prekršen jer u ovom slučaju sudija za prethodni postupak nije dao nalog za izuzimanje medicinske dokumentacije, prema tome neko je povrijedio pravilo postupka odnosno neko je možda počinio i krivično djelo. Sada se treba utvrditi ko je taj neko. Da se meni lično ovo dogodilo podnio bih disciplinsku prijavu protiv osobe koje su to uradile, a razmislio bih i o krivičnoj prijavi, dodao je Muselimović.

Utvrditi odgovornost 

Advokat Sead Hodžić također je kazao da se mora utvrditi ko je ovlastio pripadnike SIPA-e da pregledaju i kopiraju medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića. 

advokat-sead-hodzic

Hodžić: Utvrditi ko je ovlastio pripadnike SIPA-e da pregledaju medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića

- S obzirom da se procedura vodi pred Sudom BiH odnosno potvrđena je optužnica, troje optuženih već se izjasnilo o krivici, a Radončić se danas izjasnio, sudija koji vodi postupak morao je biti obaviješten o izuzimanju medicinske dokumentacije. Tužilac je morao predložiti Sudu ili uputiti zahtjev da traži da se izvrši provjera medicinske dokumentacije zdravstvenog stanja Fahrudina Radončića. U priedlogu je tužilac morao da navede šta traži tačno i ko će izvršiti tu naredbu odnosno koja policijska agencija. To je moralo biti poslano sudiji koji bi odlučio da li će to dozvoliti ili ne. Sudija takvo nešto može dozvoliti, ne mora ili može udovoljiti Tužilaštvu djelimično. Dakle, prvo i osnovno je utvrditi ko je ovlastio pripadnike SIPA-e da izuzimaju dokumentaciju, kazao je advokat Sead Hodžić.

On je dodao da Radončić, po njegovom mišljenju nakon potvrđivanja optužnice nije uopće trebao biti u pritvoru. 

Podsjećamo, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, je 14. marta ove godine u 13.30 sati na vlastitu odgovornost napustio Institut za bolesti srca - Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) i vraćen je u Pritvorsku jedinicu Suda BiH.

- Do napuštanja Klinike došlo je na zahtjev gospodina Radončića, koji je odbio predloženi dijagnostički i terapijski postupak, a u cilju da sačuva integritet konzilija ljekara. Naime, za vrijeme boravka na Klinici u više navrata su dolazili inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), provjeravali, kopirali i odnosili Radončićevu medicinsku dokumentaciju. Prema kazivanju jednog od članova konzilija, radi se o nezabilježeno surovom postupku kako prema Radončiću, tako i prema ljekarima i osoblju bolnice - kazao je prekjučer Dragan Barbarić, jedan od advokata iz Radončićevog advokatskog tima.

Radončić je, kako je rekao advokat Barbarić, upozoren da odbijanjem ponuđenih medicinskih mjera i procedura može ugroziti svoj život.

Lider SBB-a u UKCS je prebačen u srijedu, 9. marta, nakon što su kod njega konstatirani zdravstveni problemi, srčane tegobe.

 

Policija ne može nadgledati ljekare

kulenovic-fahrudin

Kulenović: Ljekare ne može nadgledati nikakva policija

Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, komentirajući informaciju da je lider SBB Fahrudin Radončić napustio Institut za bolesti srca - Klinika za kardiohirurgiju UKCS-a kako bi sačuvao integritet konzilija ljekara koji su mu preporučili terapiju, rekao je da policija nema pravo nadgledati rad ljekara.

- Žao mi je što se ljekari UKCS-a odmah nisu obratili meni kako bi Ljekarska komora KS preuzela određene korake radi njihove zaštite. Da su se obratili odmah bismo poduzeli mjere da zaštitimo njihov stručni rad onako kako oni hoće da ga provedu i kakvu oni hoće terapiju da propišu. Njih ne može nadgledati nikakva policija niti ima pravo na to - istakao je Kulenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.