BIH

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić ugostio rumunskog ambasadora Filipa Teodorescua

Tema sastanka kulturna saradnja

Redakcija

16.3.2016

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas ambasadora Rumunije u Bosni i Hercegovini nj.e. Filipa Teodorescua.

Tema sastanka bila je kulturna saradnja između Rumunije i BiH. Ambasador Teodorescu je istakao da je Ambasada Rumunije u BiH zainteresovana za veću saradnju sa institucijama kulture u Kantonu Sarajevo, te da su među najbitnijim događajima koji se odvijaju u gradu upravo kulturni događaji.

Istakao je odlične bilateralne odnose ove dvije zemlje, da treba nastaviti sa tom praksom, kao i to da bi rumunskim umjetnicima bilo zadovoljstvo učestvovati na događajima i festivalima koji su u Sarajevu mnogobrojni.

Ministar Kurić je upoznao ambasadora Teoderescu da su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i institucije koje djeluju pri Ministarstvu, otvoreni za svaki vid međunarodne suradnje, a sve s ciljem promovisanja bosanskohercegovačke kulture i njenih umjetnika i van granica države.

Istakao je da su kultura Rumunije i njeni umjetnici uvijek dobrodošli u Sarajevo, te da se saradnja može ostvariti i kroz razmjenu i izradu zajedničkih projekata.

"Projekti koje bismo pokrenuli otvorili bi mogućnost dugoročne saradnje, kao i promociju naših umjetnika i njihovog stvaralaštva 'trećim zemljama'", naglasio je ministar Kurić.

Dogovoreno je da se u narednim danima izrade prijedlozi mogućih projekata koji bi se realizovali, a nakon toga  pokrene i akcioni plan njihovog provođenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.