BIH

Sankcionisana 53 policijska službenika MUP-a SBK

Ured za pritužbe javnosti

Az. M.

6.5.2016

Tokom 2015. godine Ured za pritužbe javnosti SBK razmatrao je ukupno 214 žalbi na rad policijskih službenika, što je na nivou broja žalbi zaprimljenih u toku 2014. godine, kada je razmatrano ukupno 215 žalbi.

Od navedenog broja žalbi u 2015. godini, 114 su podnijeli građani, 92 su podnesene od strane rukovodioca organizacionih jedinica Uprave policije i Odsjeka za inspekcije i revizije, a osam žalbi bilo anonimno, saopštili su iz MUP-a SBK.

Navedene žalbe odnosile su se na ukupno 280 policijskih službenika, a nakon njihovog razmatranja, te provođenja internih postupaka od strane Odsjeka unutrašnje kontrole, sankcionisana su ukupno 53 policijska službenika. Od navedenog broja sankcionisanih policijskih službenika za 18 je utvrđeno da su počinili težu, a za 35 da su počinili lakšu povredu službene dužnosti. Od ukupnog broja policijskih službenika koji su počinili tešku povredu službene dužnosti 11 službenika je privremeno suspendovano do okončanja postupka.

Inače, Na osnovu Zakona u unutrašnjim poslovima Srednjobosanskog kantona uspostavljen je Ured za pritužbe javnosti, koji je tijelo skupštine Srednjobosanskog kantona i kao takvo je nezavisno od linije rukovođenja u MUP-u SBK Travnik, odnosno Upravi policije. Ured za pritužbe javnosti djeluje duži niz godina, a svojim radom značajno je doprinio profesionalnijem radu policijskih službenika.

Naime, intencija zakonodavca je da se uspostavom takvog tijela omogući nezavisna kontrola rada, odnosno postupanja policijskih službenika. Kroz obavještavanje podnosioca pritužbe na rad policijskih službenika o preduzetim radnjama na rasvjetljavanju navoda iz pritužbe, ostvaruje se veći nivo povjerenja građana prema policiji, što će u konačnici rezultirati boljom saradnjom građana sa policijom.

S obzirom na činjenicu da se radi o neovisnom tijelu, Ured za pritužbe javnosti u mogućnosti je na veoma efikasan i transparentan način sprječavati svako eventualno prekoračenje ovlaštenja od strane policijskih službenika, kao i njihovo eventualno neprofesionalno ili nedolično ponašanje.

U narednom periodu Ured za pritužbe javnosti će nastaviti sa razmatranjem svih pristiglih žalbi, te obavještava građane da eventualne primjedbe na rad i postupanja policijskih službenika mogu podnijeti lično u svakoj policijskoj stanici ili sjedištu MUP-a SBK u ulici Aleja konzula u Travniku- poručili su iz MUP- a SBK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.