BIH

VIŠEGRAD Kuća Mehe Aljića na Bikavcu svjedočit će o sudbini više od 70 civila koji su zapaljeni

Nakon obnove kuće u Pionirskoj, počeli i radovi na još jednoj "živoj lomači"

AlB

10.5.2016

U Višegradu je počela obnova kuće Mehe Aljića na Bikavcu, u kojoj je 27. juna 1992. godine zapaljeno više od 70 civila. Materijal za obnovu objekta strave i užasa osiguralo je Ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba FBiH, a porodice žrtava očekuju da barem ova kuća svjedoči o sudbini civila iz „žive lomače“, koji još nemaju svoj mezar. 

Vlasnik kuće, Meho Aljić, živi u Austriji i bio je spriječen da prisustvuje početku radova, ali nam je u telefonskom razgovoru kazao da je u isto vrijeme i tužan i sretan. – Znamo šta se tu desilo i svako podsjećanje na taj događaj je bolno. Posebno zbog toga što ni do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava. Međutim, sretan sam što je obnova počela i što će ipak ostati obilježeno šta se tu dešavalo – ističe Aljić.

Prema riječima Bakire Hasečić, predsjednice Udruženja „Žena – žrtva rata“, tokom dosadašnjih ekshumacija pronađeno je samo par kostiju, jer su tragovi zločina i spaljeni skeletni ostaci izmješteni na napoznatu lokaciju. - Nadam se da ćemo 27 juna i u ovoj kući proučiti tevhid i fatihu, kao i u Pionirskoj, te nastaviti našu borbu za pravdu i istinu, da svi ratni zločinci koji su učestvovali u ovom zločinu budu privedeni pred lice pravde. Obnova ove žive lomače, druge najveće iz juna 1992., a imamo ih 11-12 na području Višegrada – grada živih lomača, je veoma bitna, kao što je svim muslimanima bitna Ćaba i odlazak na hadž. Ovo je za nas sveto mjesto gdje će moći dolaziti, posebno članovi porodica stradalih, ali i svi normalni građani BiH, proučiti fatihu i slati poruku da se ovako nešto sramno ne desi više nikome u svijetu – kaže Hasečić.

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine općine Višegrad, Sulje Fejzića, još nisu definirani svi detalji, ali u dogovoru sa vlasnikom objekta on će biti obilježen kako bi ga svi koji to budu željeli mogli pronaći i u njemu saznati sve detalje o najmonstruoznijim zločinima iz perioda agresije na BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.