BIH

KOMEMORACIJA AKADEMIKU Božidar Matić intenzivno i suvereno djelovao u različitim oblastima

Sahrana danas na groblju Bare u Sarajevu

Fena

14.5.2016

Na komemoraciji akademiku Božidaru Matiću koja je održana danas u Sarajevu istaknuto je da je veoma teško naći čovjeka koji je tako intenzivno i tako suvereno djelovao u različitim oblastima - nauci i obrazovanju, primjenjenim istraživanjima, privredi, te u društvenim aktivnostima i politici.

Nakon opsežnog predstavljanja Matićeve bogate biografije, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik Miloš Trifković izjavio je da je Matić bio čovjek velike erudicije, ogromnog znanja i bogatog profesionalnog i životnog iskustva.

Naglasio je da ćemo se akademika Matića sjećati po njegovoj dobronamjernosti, susretljivosti, spremnosti na otvorenu kritičku komunikaciju, nastojanju da se pomogne mlađim ljudima u njihovom ličnom i profesionalnom napretku.

Trifković smatra da će Matić najviše ostati upamćen po nesebičnoj posvećenosti razvoju ovog društva, a naročito po bezuslovnoj odanosti svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Crne Gore, akademik Momir Đurović rekao je da je Matić, za vrijeme dok je bio ministar za nauku i tehnologiju Jugoslavije, svojim programom i mjerama dao nemjerljiv doprinos toj oblasti i profesijama koje obuhvata.

komemoracija-23

Detalj sa komemoracije akademika Božidara Matića

Dodao je da je bilo teško razumijeti odakle je Matić crpio energiju da toliko stvara, da se bori za svoj život, a da u svakoj komunikaciji bude više nego jednostavan čovjek. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić kazao je da je poznata Matićeva istrajna kritika stanja naučno-istraživačke djelatnosti i zalaganje za drugačije pravce njenog razvoja, te da u času kad se s akademikom Matićem opraštamo ostaju trajnim ta njegova upozorenja.

Uime Elektrotehničkog fakulteta akademkinja Branislava Peruničić istakla je da je Matić čitavog života bio borac protiv nereda i neizvjesnosti, te da je u svaku djelatnost kojom se bavio donosio red i napredak.

Dodala je da se zahvaljujući ljudima kao što je on društvo kreće u pravcu boljeg života.

Matić je, između ostalog, bio najmlađi rektor Univerziteta u Sarajevu svih vremena, dobitnik Šestoaprilske nagrade, te prvi ministar nauka i tehnologija Jugoslavije.

Akademik Božidar Matić bit će sahranjen danas na groblju Bare u Sarajevu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.