BIH

ZENICA Proizvodnja krastavaca poljoprivrednicima donosi zaradu do 2.000 KM!

Nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji

D. Pa.

21.5.2016

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice organizovala je u Zenici, početkom februara, prezentaciju proizvodnje krastavaca kornišona i upoznala o mogućnostima kooperacije one koji se bave ili se tek namjeravaju baviti uzgojem kornišona. Tako su se zenički poljoprivrednici zainteresovali, te prihvatili poziv za poslovnu saradnju.

Ugovore o poslovnoj saradnji za proizvodnju krastavaca kornišona sa Zemljoradničkom zadrugom "Gračanka" i firmom "Agrona" d. o. o. Živinice potpisalo je 20 poljoprivrednih proizvođača, sa nemilskog područja, Babina, Orahovice, Svića i Gornje Zenice, koji su kornišonima zasijali i do 1,5 dunum zemlje.

Iskustva gračaničkih proizvođača su veoma pozitivna, tako od uzgoja na jednom dunumu zemljišta dobivaju i po sedam tona kornišona. Kad vrate uložena sredstva, ostaje im i po dvije hiljade maraka mjesečno za kućni budžet.

Proizvođači u ovoj kooperaciji dobivaju sadni materijal, đubrivo, zaštitna sredstva i mreže. Imaju zagarantovan otkup i sigurnu isplatu tokom cijele sezone, a bit će im organizovana konstantna obuka o uzgoju kornišona i nadzor stručnog tima agronoma.

Firma "Agrona" preko USAID-ovog projekta "Partnerstvo za razvoj agrobiza" namjerava ojačati proizvodnju i otkup kornišona u BiH, koji se plasiraju na domaće i evropsko tržiše.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.