BIH

ODLUKA SUDA: Magistarski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu bio legalan

Nakon šest godina pravne bitke

Redakcija

4.6.2016

Skoro šest godina Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je vodio pravnu bitku kako bi dokazao da je sve urađeno po zakonu, što je sada i potvrđeno

Kantonalni sud u Sarajevo je 2. juna donio presudu kojom je utvrdio da je magistarski studij na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu bio apsolutno legalan, a cijena studija formirana u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, saopštila je danas Advokatska kancelarija Ademović.

Nadležni kantonalni inspekcijski organi su 2010. godine izvršili kontrolu zakonitosti provođenja magistarskog studija iz 2010. godine, te donijeli odluke kojima su studij i cijena studija proglašeni nezakonitim.

Skoro šest godina Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je vodio pravnu bitku kako bi dokazao da je sve urađeno po zakonu, što je sada i potvrđeno te se ispostavilo se da su inspkecijski organi izašli van svoje nadležnosti i da su postupali nezakonito u provođenju inspekcijskog nadzora, narušavajući ugled ove obrazovne ustanove i ugrožavajući univerzitetsku slobodu, navodi se u saopštenju.

Nakon ove odluke, Fakultet političkih nauka će razmotriti daljnje korake na sanaciji štete koja mu je pričinjena, kao i u utvrđivanju odgovornosti onih koji su bez pravnog osnova isprovocirali ovaj težak pravni slučaj, saopšteno je.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.