BIH

Spahić: Tokom ramazana u Banja Luci teravih-namaz se klanja u 15 džamija

Tokom najsvetijeg mjeseca u islamskom svijetu

Fena

19.6.2016

Na području Banja Luke tokom ramazana teravih-namaz klanja se u 15 džamija, a mukabele (čitanje Kur'ana svakog dana tokom ramazana) se uče na deset mjesta.   

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin ef. Spahić kazao je da ramazan na tom području protječe u ugodnoj atmosferi, te da su zadovoljni brojem klanjača, posebno mladih ljudi, a novina je da mukabelu uče tri hafiza.

On kaže da, u džamiji Ferhadiji, realiziraju ramazanske večeri, te ističe druženja u periodu od iftara (večernji obrok kojim se završava dan posta) do sehura (obrok pred početak posta), kao i iftar organiziran za žene. U vrijeme pred ramazan, u Ferhadiji je upriličena večer Kur'ana.

- Kako odmiče ramazan evidentna je veća posjećenost, ima više klanjača - kazao je.

Istaknuo je i aktivnosti vezane za posjete džematlijama, tokom i prije ramazana, te izdvojio akciju podjele ramazanskih paketa što ih je za postače osigurao Rijaset IZ u BiH u suradnji s BBI bankom.

Planirano je da centralne manifestacije, povodom mubarek 17. i 27. noći ramazana, budu održane u džamiji Ferhadija.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Djelomično je bila uništena eksplozivom rokom rata u BiH 7. maja 1993. godine, a potom i srušena. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. Dan rušenja Ferhadije u BiH je proglašen kao službeni Dan džamija u BiH.

Obnovljena džamija Ferhadija zvanično je otvorena 7. maja ove godine. Proglašena je nultim historijskim spomenikom Bosne i Hercegovine 1950., nakon čega je uvrštena na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Na području grada Banja Luke bilo je 16 džamija, a sve su porušene tokom rata u BiH. Od tog broja 12 ih je dosad obnovljeno, tri su pripremljene za otvaranje, a na ponovnu izgradnju čeka još džamija Arnaudija. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela Objava Kur'ana, u mubarek noći Kadra. Ramazanski post završava se krajem mjeseca ramazana (1. shawwala), a taj blagdan naziva se ramazanski bajram.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.