BIH

ODLUKA VLASTI REPUBLIKE SRPSKE : Ne prihvatamo SSP!

Danas održan sastanak u Banjoj Luci

G. D.

26.6.2016

18:30 Ustanove RS i predstavnici poljoprivrednih proizvođača rekli su danas u Banjoj Luci "ne" Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju o kojem će sutra biti govora na sjednici Predsjedništva BiH. Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je danas u Palati Republike da je RS od početka govorila da je ovakav sporazum neprihvatljiv za RS.

- Predstavnici RS u zajedničkim ustanovama nisu došli na sastanak, osim Nemanje Vasića iz Vanjskotrgovinske komore. Problem je nastao početkom 2015. godine kada je Predsjedništvo tražilo od Vijeća ministara da redefiniše svoje pregovore sa EU. U okviru radne grupe su vođeni razgovori, a naši stavovi do sada nisu uvažavani. Vijeće ministara je prihvatio SSP i uputio ga Predsjedništvu BiH sutra na zaključivanje. Jasni su stavi privrednih komora i poljoprivrednih proizvođača. Mišljenje RS treba da bude poštovano. Pregovarači su dovedeni u cajtnot - istakao je Dodik.

On je istakao da BiH ovim sporazumom gubi 81 milion eura. Direktni gubici, dodao je on, iznosili bi godišnje 210 miliona KM i oni ničim ne bi bili nadoknađeni.

- Vanjskotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede bi se povećao. Pregovarači iz BiH ovo nisu htjeli da zaštiite. Ovo je dobro za Hrvatsku koja je vršila pritisak da se adaptira sporazum i da ona dobije novo tržište u BiH.Pitanje popisa nije promijenilo naš stav, od početka smo bili protiv ovakvog SSP-a. Nema potrebe da se razgovara o bilo čemu dok se ne povuče sramna odluka o popisu, čak ni sa EU. Evropa ne zaslužuje da prihvatimo nešto što će nas sahraniti - istakao je Dodik.

17:15 U Banjoj Luci je danas počeo sastanak predstavnika vlasti RS i poljoprivrednika koji je sazvao predsjednik RS Milorad Dodika kako bi RS zauzela stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) uoči sjednice Predsjedništva BiH koja se održava sutra.

Na sastanak su došli premijer RS Željka Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača. Dodik je na početku sastanka rekao da je RS rekla "ne" predloženom SSP-u i izrazio žaljenje što na sastanak nije došao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- Ivanić je pozvan, ali nije došao. Iz medija i u telefonskim razgovorima smo čuli da će on prihvatiti odluku RS, ali on to nije potpisao i to je veoma neozbiljno - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.