BIH

AZINOVIĆ: Udar na srednji put u islamu!

Ekspert za pitanja međunarodnog terorizma za "Avaz" o napadu u Turskoj

A. DUČIĆ

30.6.2016

Vlado Azinović, ekspert za pitanja međunarodnog terorizma, prokomentirao je u izjavi za "Avaz" teroristički napad na aerodrom „Ataturk“ u Istanbulu, koji je odnio desetine života.

- Dok razgovaramo, utvrđuju se identiteti nastradalih u ovom napadu. Vidimo da su među njima Saudijci, Ukrajinci, Turci, Iračani, Iranci, Kinezi... Dakle, ne radi se samo o udaru na Tursku i po tome je ovaj napad sličan onima kakve smo vidjeli ranije u Parizu i Briselu - kazao je Azinović jučer za naš list.

Vrsta odmazde

On je naglasio da, iako još nijedna grupa nije službeno preuzela odgovornost za napad, po izboru meta i načinu izvršenja on nosi rukopis Islamske države (ISIL) ili grupa i pojedinaca koji su nadahnuti tom ideološkom matricom.

- Kurdske grupe koje djeluju u Turskoj obično za ciljeve imaju simbole države i u pravilu napadaju vojsku, policiju i žandarmeriju i malo je vjerovatno da stoje iza napada - kaže Azinović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

S druge strane, Azinović napominje da se izbor odredišta može tumačiti na više načina.

- Turska je simbol normalnosti i srednjeg puta u islamu, dok je ISIL njegova anomalija, odnosno retrogradna pojavnost koja nastoji fizički eliminirati umjerenost u islamu. Turska je, također, članica međunarodne koalicije protiv ISIL-a čiji se teritorij u Iraku i Siriji smanjuje gotovo svakog dana pod udarima te koalicije, pa bi se napad mogao tumačiti i kao neka vrsta odmazde protiv države koja je u nekim fazama nastanka ISIL-a bila i njegov saveznik - ističe Azinović.

Ideološka matrica

Može se očekivati, kako je naglasio Azinović, da s daljnjom degradacijom ISIL-a ideološka matrica koja stoji iza njega nastavi poticati ovakvu vrstu terora. Na tom je tragu, kako tvrdi on, i poruka koju je u videu objavljenom prije dva dana izgovorio Jasmin Keserović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.