BIH

Priča o "Oslobođenju" je priča o Bosni i Hercegovini

Povodom izlaska 25.000 broja

Fena

30.6.2016

Priča o "Oslobođenju" je priča o Bosni i Hercegovini, istaknuto je danas na svečanom obilježavanju izlaska 25.000. broja ovih dnevnih novina organiziranom na platou ispred sjedišta "Oslobođenja" u Sarajevu.

Događaju je prisustvovao veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života BiH, među kojima predsjedsavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, bivši federalni premijer, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, turski ambasador Cihad Erginay..., kao i veliki broj kolega iz drugih bh. medija i nekadašnjih novinara "Oslobođenja". Također, u holu zgrade "Oslobođenja" upriličena je izložba naslovnica nastalih u 73 godine postojanja lista.

Glavna urednica Vildana Selimbegović je u obraćanju naglasila da se radi o nesvakidašnjem događaju izlaska 25.000. broja novina koje su djelovale u dvije države i dva društveno-politička sistema.

-" Oslobođenje" je istinska priča o BiH - kazala je ona.

oslobodjenje1

Svečanost na platou ispred sjedišta Oslobođenja

Selimbegović je navela da je u pripremi za obilježavanje ove godišnjice redakcija "Oslobođenja" reorganizirana, da je portal osvježen, a novina redizajnirana. Također je istakla da je "Oslobođenje" novina za sve građane BiH, koja gradi razumijevanje i toleranciju.

Najavila je da će u novini već sutra dati sve od sebe da "Oslobođenje" bude još kvalitetnije i bolje, a zašto ne i mlađe.

Direktor Mujo Selimović je istaknuo da je "Oslobođenje" učestvovalo u svim procesima važnim za državu BiH. Uspjeli su postići da "Oslobođenje" bude novina za cijelu BiH.

- "Oslobođenje" je regionalna činjenica, medij kojem se vjeruje u BiH, ali i van nje - kazao je Selimović.

"Oslobođenje" je počelo izlaziti za vrijeme Drugog svjetskog rata, 30. augusta 1943. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika. Nije prestalo izlaziti ni tokom agresije na BiH, iako se nalazilo gotovo na samoj liniji fronta. Zbog svog rada u ratu "Oslobođenje" je proglašeno najboljom novinom u svijetu 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.