BIH

Protest u željeznicama RS-a, najavljene i radikalne mjere

Traže ispunjenje zahtjeva

Fena

1.7.2016

Predstavnici šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću "Željeznice Republike Srpske“ organizirali su danas u Banjoj Luci, Prijedoru, Novom Gradu/Bosanskom Novom i Doboju jednosatni protest radi zaštite socijalno-ekonomskih prava radnika, a najavili su mogućnost radikalnih sindikalnih mjera ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Na tu mjeru odlučili su se zbog neredovnih isplata plaća i drugih davanja, toplog obroka i prijevoza.

Potpredsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš kazao je novinarima u Banjoj Luci da su protesti organizovani, jer dosadašnji pokušaji dogovora s upravom i resornim ministarstvom nisu dali rezultate.

Radnicima nije isplaćena majska zarada, duguje im se šest toplih obroka i 11 naknada za prijevoz.

- Došli smo u tešku situaciju. Neki od radnika nemaju novaca ni da dođu na posao, a znaju da će biti sankcionisani, ako ne dođu na radna mjesta – ukazao je Dobraš.

Ne isključuje mogućnost ni da pokrenu radikalne sindikalne mjere, pa i potpunu obustavu rada, ukoliko se situacija ne popravi.

Potpredsjednik Sindikata samostalne transportne djelatnosti Boris Šukalo najavio je danas da će ta sindikalna organizacija na Željeznicama RS-a, jedna od ukupno šest, istupiti iz zajedničkog sindikalnog djelovanja.

- Sami ćemo djelovati, jer ovi protesti po sat vremena i štrajkovi upozorenja ne daju rezultate. Ako ćemo se boriti za naša prava, morat ćemo u radikalnije mjere – kategoričan je Šukalo.

Odbacio je tvrdnje resornog ministra Neđe Savanovića da predsjednik tog sindikata Zlatko Marin daje politički motivirane izjave, navodeći da mu se izvinjavaju ako je politika to što traže isplatu plaća i drugih davanja garantovanih zakonom.

Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović priznao je ranije da kasni isplata majske plaće, ali uvjerava da bi to moglo biti završeno uskoro, zavisno od uplata onih koji duguju Željeznicama.

U proteklom periodu sindikalci su već nekoliko puta organizirali jednosatne štrajkove upozorenja zbog teškog materijalnog statusa radnika, ukazujući da traže redovne isplate plaća, nekoliko neisplaćenih naknada za topli obrok i 11 uplata za prijevoz.

Uprava im, kako su ranije naveli, po osnovu naknada za topli obrok i regres duguje oko 14 miliona KM.

Nije izvršeno rekstrukturiranje tog javnog preduzeća koje godinama posluje s gubicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.