BIH

Opći kolektivni ugovor stupio na snagu, minimalna plaća se povećala na 406 KM

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

E. Ma.

1.7.2016

Opći kolektivni ugovor za teritoriju Federacije BiH stupio je na snagu, a ovim ugovorom najniža u FBiH povećala se i ona sada iznosi 406 KM, za razliku od 360 KM, koliko je iznosila prije – kazao je za „Avazov“ portal Selvedin Šatorović. potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Kako je istakao, u SSSBiH očekuju da će njegovo djelovanje Vlada FBiH proširiti na sve radnike u Federaciji BiH.

- To će biti inicijalna kapisla da pregovore o granskim kolektivnim ugovorima uspješno završimo. U svakom slučaju ne smijemo premašiti taj zakonski rok od 10. avgusta. Ukoliko se radi samo u usklađivanju, a ne o umanjenju prava radnika mislim da neće biti nikakvih problema – rekao je Šatorović.

Rekao je da dosada u većini sindikata nisu počeli pregovori o granskim ugovorima, već su to, kako kaže, pregovori o pregovorima.

- Važno je istaći da zaključak sa Vanredne sjednice Predsjedništva Saveza vezano za proteste u septembru nemaju nikakvu političku pozadinu. Ukoliko svi sindikati budu imali potpisane granske kolektivne ugovore do sredine avgusta onda potreba za održavanjem takvih protesta neće biti – rekao je Šatorović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.