BIH

Od 68 ubijenih još se uvijek traga za 41 "nestalim"

Obilježen Dan stradanja mještana Donjih Hadžića

R.Balić

1.7.2016

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i Jassina na spomen-obilježje u Donjim Hadžićima, danas je  obilježena 24. godišnjica stradanja mještana ove mjesne zajednice. Pored porodica ubijenih i nestalih cvijeće su položili predstavnici Općine i boračke organizacije.

- Od 68 svirepo ubijenih mještana, čija su imena uklesana na spomen-obilježje, njih 41 i danas se,poslije toliko godina, na žalost, vode pod rubrikom „ nestalih“, rekao je između ostalog Mirza Mešanović.

Najviše  mještana stradalo je 30 juna 1992. godine. Mnogi su odvedeni iz svojih kuća na samom početku agresije, odakle im se gubi svaki trag.

Za ove zločine , na žalost, još uvijek niko   nije odgovarao.

Skupu se obratio Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići koji je rekao da se neće statati sa traženjem  nestalih ,i a da će sve zločince stići  Božja kazna.

U knjizi „Šest logora pakla“,koja govori o stradanju nevinih civila i logoraša općine Hadžići, između ostalog piše i  o zločinima u  mjestu  Musiće i drugim selima   mjesne zajednice Donji Hadžići, gdje su stradali nedužni građani ,samo zašto što su imali druga imena..Sve kuće u Musićima  agresor je minirao i zapalio.Tu su, na žalost  palili i  žive ljude poput Ismeta Musića.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.