BIH

Na 'Marš mira Nezuk-Potočari 2016' do sada prijavljeno 3.500 učesnika

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici

Fena

6.7.2016

Na tradicionalni "Marš mira Nezuk-Potočari 2016", koji će trajati od 8. do 10. jula, do sada je prijavljeno više od 3.500 građana, a očekujemo da će ovaj broj biti veći - potvrdio je predsjednik Pododbora Marša Munir Habibović.

"Marš mira 2016" i ove godine je, pored čina ukopa žrtava, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Habibović je također naglasio da su trase i kampovi spremni te da su uradili sve kako bi učesnicima olakšali kretanje po stazi.

Program 'Marša mira' počet će "Izložbom fotografija iz proboja juli '95.", održavanjem okruglog stola te vjerskim programom 6. jula u Nezuku, dok će kolona iz Nezuka prema Potočarima krenuti 7. jula u jutarnjim satima.

Na potezu od Nezuka - kao polazišta, pa do Potočara - kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima do sada su spremni posmrtni ostaci 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva  je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.