BIH

Šehidi i njihove porodice ne smiju biti zaboravljeni

Drugi dan Ramazanskog bajrama

Fena

6.7.2016

Brojne delegacije svih nivoa vlasti posjetile su danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast šehidima i prisjetili se cijene kojom su oni platili slobodu Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da nikada ne smiju biti zaboravljeni, oni, ali ni njihove porodice.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević naglasio je važnost pomoći djeci šehida tokom školovanja i pri zapošljavanju.

- Šehida i poginulih boraca se sjećamo i šaljemo poruku da se agresija, a pogotovo genocid, nikada i nikome ne smiju ponoviti - naveo je Bukvarević.

Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Selmo Cikotić je kazao da su šehidi referentna linija i prošlosti i budućnosti BiH te da oni govore o cijeni kojom je plaćena sloboda, mir i mogućnost da se država dalje gradi.

Mišljenja je da se često pokazuje nedostatak poštovanja za vrijednost žrtve i cijene koju su šehidi platili te da na njih treba podsjećati mnogo češće.

- Borba za BiH još nije završena, ona se u budućnosti vodi znanjem i stalnim angažovanjem, a šehidi su opomena - poručio je Cikotić.

Šehidsko mezarje na Kovačima, na Dan šehida, posjetili su članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija, predstavnici javnog i političkog života, brojni građani i vjernici, gdje su položili cvijeće, proučili Fatihu, Jasin i dovu.

Obilježavanju su prisustvovali i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić te brojni predstavnici političkih partija.

Drugi dan Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava kao Dan šehida. Nakon odavanja počasti na mezarju Kovači u Begovoj džamiji će biti proučena hatma-dova šehidima, a iste aktivnosti organizirane su i u drugim bh. gradovima.

Organizatori ovogodišnjih aktivnosti u sklopu Dana šehida su: Rijaset Islamske zajednice u BiH, Vojno muftijstvo OSBiH, Organizacija porodica, šehida i poginulih boraca i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.