BIH

Dan šehida u Memorijalnom centru Potočari: Hiljade preživjelih posjetili mezarje svojih najmilijih

Za ubijene žrtve rata proučeni Jasin i Fatiha

S. SMAJLOVIĆ

6.7.2016

Memorijalni centar Potočari, danas je bilo pusto, baš kao i svake godine 11. jula, kada se obavi kolektivna dženaza žrtvama srebreničkog genocida. Nekoliko hiljada preživjeli žrtava porodica, majki sestara, braće, komšija i prijatelja, došli su da na Dan šehida po ko zna koji put, prouče Fatihu i odaju počast svojim najmilijim.

Nakon obilaska mezarja i učenja Fatihe i jasina pored bijelih nišana svojih najmiliji, prisutni su u musali Memorijalnog centra okupili na vjerskom obredu, kojeg su obavili srebrenički imami, predvođeni glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damirom ef. Peštalićem, klanjali i podne namaz.

- Danas su se na ovom svetom mjestu sastale bajramske emocije i tuga za našim šehidima, koje nikada ne smijemo zaboraviti. Naš dug prema njima je borba za Srebrenicu i što veći povratak na mjesto genocida. Zbog njih  ne smijemo dozvoliti da Srebrenica padne u ruke tvorcima i počiniocima genocida-  kazao je efendija Peštalić.
    
Bračni par Zlatija i Fehim Muminović iz Konjević Polja, od jutarnjih sati boravili su pored nišana svog sina Mesuda. Majka Zlatija je cijeli dan suznih očiju milovala nišan i mezar svog najdražeg.  Kažu da je Mesud ukopan pored dede Ibrahima, Fehimovog oca.
    
Senija Hodžić iz Cerske  došla je da posjeti mezar muža Hazima i Brata Envera Ahmetovića, pronađeni u masovnim grobnicama Karakaj i Šekovići, a ukopani 2012. godine. Veli da je u ovom memorijalu vječiti smiraj našlo nekoliko članova uže i šire familije.  

Napuštajući memorijal, preživjeli su šehidima poručili da će za pet dana ponovo doći na 16. kolektivnu dženazu. Nakon Potočara obavljena je zajednička posjeta šehidskog mezarja u Kazanima, Kragljivodi, Starom gradu i drugim mjestima na području srebreničke općine.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.