BIH

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca nudi projekte koji integriraju bh. društvo

Bajramski susret i prigodno druženje za članove

Fena

7.7.2016

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) upriličilo je danas u Sarajevu bajramski susret i prigodno druženje za članove, ali i prijatelje iz drugih organizacija sličnog profila.

Istaknuto je da blagdan nije prilika za duge govore, ali jeste za druženje, razmjenu ideja i eventualno za pokretanje, odnosno iniciranje budućih aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju bh. društva.

Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar kaže da VKBI nudi projekte koji integriraju bh. društvo te godinama pokušavaju govoriti o tome, ali da se njihovo mišljenje kod nosilaca vlasti baš i ne uvažava.

- Bez integracije društva ne može se integrirati država i državne institucije. Tu imamo određenih projekata s Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem. Koncept pogleda na BiH i bh. društvo te tri nevladine nacionalne organizacije je potpuno suprotan onom što rade najjače političke elite u parlamentu BiH. Mi predlažemo koncept načina razumijevanja međusobnih različitosti u smislu bogatstva i snage bh. društva jer način na koji se vodi ova država ne vodi nigdje, zadovoljavaju se samo partikularni interesi  pojedinaca iz grupa - kaže on.

Precizira da je od oko dvjesta članova VKBI-a njih oko stotinu profesora univerziteta te konstatira da bh. vlasti ne koriste njihova znanja i iskustva.  

- Sigurno je u Evropi jedinstven slučaj da ih, nažalost, iz nama nerazumljivih razloga, ne pozivaju na konsultacije. Ti ljudi ne traže nikakav benefit za sebe, a imaju bogato iskustvo i mogu pomoći donosiocima odluka u ovoj državi. Registrirani smo kao udruženje na državnom nivou, a Vijeće ministara BiH ili resorna ministarstva nikada nisu našli za shodno da podrže bilo kakav projekt Vijeća, to najviše i zabrinjava - naglasio je.

Predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović kazao je na skupu da se VKBI shodno svojim programskim opredjeljenjima i kontinuitetu rada, trudi koliko je to moguće u datim uvjetima, dati doprinos razmišljanju o aktuelnoj problematici svakodnevnog življenja i perspektive u BiH, ne vodeći puno računa o tome da li će ta razmišljanja biti prihvaćena i realizirana.

Dodao je da je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u posljednje tri godine pokrenulo niz aktivnosti koje za cilj imaju proširenje bošnjačkog intelektualnog kruga, što je rezultiralo aktivnostima Vijeća u Tuzli i tuzlanskom regionu, osnivanjem ogranka u Mostaru koji treba da preraste u regionalni centar te aktivnostima u istočnoj Bosni.

- Dalje aktivnosti ovog udruženja usmjerene su ka Banja Luci, Zenici, Bihaću, s ciljem da se napravi mreža gdje bismo na široj bh. platformi realizirali aktivnosti - naglasio je Mulabegović.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca tradicionalno organizira susrete ove vrste od 1996. godine, a današnjem druženju prisustvovali su članovi VKBI i prijatelji Vijeća - organizacije s kojima surađuju među kojima su Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće, Krug 99, te predstavnici vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.