BIH

ODŽAK: Obilježena godišnjica Genocida, u mimohodu i župnik Jakov Filipović

Dok živiš, da znaš da pamtiš Srebrenicu

Autor:H.ČALIĆ

7.7.2016

Mladi udruženja „Cvijet milosti“ pri Medžlisu IZ-e u Odžaku, potpomognuti HKDD Napredak, Župnim uredom, udrugom „Život“, BZK Preporod i Merhamet, udruženjem Sumeja i horom „Đulizara“, jučer su u malom posavskom, stradalničkom gradiću Odžaku, zajednički kako i dolikuje, obilježili 21. godišnicu stradanja i Genocid u Srebrenici.

Ispred zapaljene općinske zgrade Beledija, koja je u fazi obnove, građani Odžaka su izmodelirali, kako su kazali genocidni Cvijet srebrenice, broj 8.372, kao simbol isto toliko ubijenih Srebreničana, pa ga podigli visoko na zgradu uz Srebrenički inferno u izvođenju hora MIZ-e „Đulizara“. Svi koji su se našli na ovom mjestu na reveru su nosili cvijet „Sjećanje“ djelo žena „Gračaničkog keranja“, a mladi su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne zaboravi Srebrenicu“, „Dok živiš, da znaš, da pamtiš“.

U dugoj, tužnoj koloni mimohoda ulicama Odžaka bio je i načelnik Odžaka Hajruduin Hadžidedić (SDA), Fahrudin ef.Mujanović, župnik Jakov Filipović.

U koloni je bila grobna tišina i suza za stradalim Srebreničanima, ali i za braniteljima Odžaka i naše domovine.

- Mi ovim činom pokazujemo pietet prema ubijenim ljudima u Srebrenici, susjećamo tugu sa njihovim obiteljima. Danas smo sa narodom Srebrenice - kazao je župnik Župe odžačke Jakov Filipović iz odžačke Župe, dok se zajedno sa ef. Fahrudinom Mujanović, glavnim imamom MIZ Odžak, pred spomenikom u centru Odžaka molio za žrtve rata.

Obilježavanje genocida Srebrenice završeno je tamo gdje je i započeto, ispred zgrade Beledija. Prisutni su svojim tijelima napravili živi Cvijet Srebrenice. Efendija Fahrudin Mujanović je učeći Dovu za žrtve Srebrenice , kazao: Gospodaru naš, pomozi nam da žiivotima svojim, radom i znanjem ljude zbližavamo, mirimo i gradimo zajedničku budućnost u našoj domivini BiH. U Centru za kulturu su potom prikazana dva dokumentarca o staradanjima u ratu u BiH. Prisustvovali su Amor Mašović i Marko Jurišić iz Instituza za traženje nestalih u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.