BIH

Islamska zajednica donosi rezoluciju o bosanskom jeziku

Sutra sjednica Sabora IZBiH

Autor:A. NUHANOVIĆ

8.7.2016

Redovna sjednice Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH, kojom će predsjedavati čelnik Sabora Hasan Čengić, bit će održana sutra u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Sjednici će prisustvovati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije, rukovodioci službi i ureda Rijaseta Islamske zajednice, a jedna od tačaka dnevnog reda, kako nam je potvrđeno, bit će „Bosanski jezik - činjenice i obaveze".

Historijski kontinuitet

Članovi Sabora, kako saznajemo, o bosanskom jeziku donijet će i rezoluciju. O ovoj tematici na sjednici će govoriti i ugledni profesori, stručnjaci iz bosanskog jezika, te će ukazati na važnost njegovog očuvanja. Jedan od govornika je i Dževad Jahić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U svom izlaganju govorit će o temi "Historijski kontinuitet bosanskog jezika".

dzevad-jahic-prof

Jahić: Govorit će na sjednici 

- Kroz izlaganje izdvojit ću tri momenta: prostorni kontinuitet razvoja govornog jezika i kulturno-historijski kontekst razvoja pisanog jezika od Kulinove povelje naovamo. U trećem dijelu izlaganja posebno ću imati osvrt na tzv. jezičke interferencije s orijentalnim jezicima, ono što se obično naziva turcizmima, pri čemu te interferencije također svjedoče o kontinuitetu bosanskog jezika.

Mi naučnici nemamo potrebe da nekome objašnjavamo da li je nešto postojalo ili ne, mi samo objašnjavamo ono što je naše naslijeđe te ukazujemo kako ga valja u budućnosti istraživati i afirmirati. Dakle, svojim izlaganjima želimo da ukažemo da odnos prema jeziku mora biti dosta ozbiljniji nego što je do sada bio. Naš čovjek mora napokon shvatiti da je njegov identitet, kulturni, a i nacionalni, sistemom spojenih posuda vezan uz jezički identitet - kaže Jahić.

Istako je da negiranje nekog jezika ima velike posljedice po taj narod, navodeći da "bez jezika nema ni tog naroda"!

Apel nadležnih

Jahić je ukazao na važnost donošenja rezolucije, posebno od IZBiH.

- Dobro je što će IZBiH prvi put dati jedno saopćenje, rezoluciju koja će biti apel za sve nas da se daleko ozbiljnije i s više znanja, pameti trebamo odnositi prema toj kulturno-historijskoj vrijednosti koja se zove bosanski jezik - kaže Jahić.

Govorit će i profesor Latić

O važnosti očuvanja bosanskog jezika, čijim se negiranjem dovodi u pitanje i postojanje BiH, govorit će i Džemaludin Latić, profesor na FIN-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.