BIH

GRAČANICA Jučer oboren ovogodišnji rekord na ljekovitim termo-mineralnim vodama u Sprečkom polju

Voda bogata mineralima, temperature 37 stepeni Celzijusa odmara i liječi tijelo

H.ČALIĆ

11.7.2016

Prvi pisani tragovi o pojavi termo-mineralnih voda u Sprečkom polju spominju se  1824. godine, a tek 160 godina kasnije, u svijetu poznati hidrolog akademik prof.Josip Bać, tražeći pitku vodu za tada žednu Gračanicu, bušotinom od tri stotine i više metara dubine naišao je na termo-mineralnu vodu, na potezu između općina Gračanica i Petrovo, te vodu kiselicu bliže Doboju. Za sada, ovo prirodno blago jedino se koristi u gračaničkoj općini, u doo „Terme“.

Direktor „Termi“ Besir Delić sa svojim saradnicima, ove godine povukao je dosta uspješnih poteza, kako bi se „Terme“ osim rekreacije, odmora i sporta, koristile i za mnogobrojna ljekovita svojstva koja je nauka dokazala. Osim "umivanja" cijelog kompleksa, natkriven je mali bazen, a u planu je natkrivanje i bazena 25X15 metara i otvaranje savremenog lječilišta koje će se moći koristiti tokom cijele godine. Jučer je ooboren ovogodišnji rekord gračaničkih Termi, sa preko hiljadu posjetilaca. Narednih dana gostiju će biti i više.

dr-sisic-godinama-proucava-termo-mineralne-vode

Primarijus dr. Abdulkadir Šišić: Godinama proučava ljekovita svojstva termo-mineralnih voda

Inače, ljekovita svojstva termo-mineralnih voda u Gračnici godinama su proučavali baleonlog Ratomir Tišma i primarijus dr.Abdulkadir Šišić, specijalista za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju. Izdali su vrijedno naučno djelo.

- Podržavam ovo što radi menadžment „Termi“, jer ovo prirodno blago, koje čovjeka osim što odmara i rekreira, uspješno mu liječi mnogbrojne bolesti i treba stvoriti uvjete za njegovo korištenje u rekreativne i kliničke svrhe tokom cijele godine na otvorenim i zatvorenim bazenima, naravno pod nadzorom ljekara i fizijatara - ističe dr. Šišić.

Napominje kako termo-mineralna voda u Gračanici uspješno liječi kardio-vaskularne i muskulo-skeletne sisteme, zacjeljuje povrede od prijeloma do sportskih povreda. Bogata je mineralima i digo mineralima, željezom, manganom, cinkom, kadijumom, nitratima i nitritima, sumporom koji u klinički dozvoljenim količinama liječe ljude.

- Pojednostavljeno, termo-mineralne vode u Gračanici liječe zglobni i vanzglobni i upalni  reumatizam, ginekološka i kožna oboljenja- tvrdi dr.Šišić.

- Radili smo i penziju zaradili u Njemačkoj. Bili smo u mnogim banjama Europe, na gračaničke „Terme“ dolazimo deset godina. Boljih od njih u Evropi nema, sada je ovdje sve na svom mjestu. Pozivam sve da dođu i uživaju u ovom blagu, da odmore dušu i tijelo i da se, ako su bolesni izliječe- kažu Adil Begić (69) i supruga Šefija (65) iz Maglaja. Iz Orašja je na Terme godinama stiže i Pero Bernatović (63). Radeći kao vodoinstalater nakupio je reume, koju topla i ljekovita voda izvlači i Peri daju novu nadu za život.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.