BIH

Salkić pozvao Ured visokog predstavnika da spriječi referendum o Danu RS

Potpredsjednik bh. entiteta RS

Fena

15.7.2016

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić pozvao je Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da reagira kako bi se spriječilo održavanje referenduma o Danu RS, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Salkić je kazao da vlasti RS nastavljaju ugrožavati prava Bošnjaka i Hrvata kao konstitutivnih naroda i upozorio da je najavljeni referendum namijenjen isključivo Srbima kako bi preglasali volju druga dva naroda.

- Za nas je jedino važeća odluka kojom je Ustavni sud BiH ukinuo 9. januar kao dan RS i smatramo da je najavljeni referendum suvišan, protivzakonit i protivustavan čin - navodi se u saopćenju.           

Vlasti RS uvele su pravoslavnu krsnu slavu entiteta, čime je narušena sekularnost koju garantuju i Ustav BiH i Ustav RS, istakao je Salkić napominjući da je Ustavni sud bio jasan – RS ima pravo na svoj dan, ali on ne može biti 9. januara niti može biti na neki drugi vjerski praznik.

Salkić smatra da građanima treba reći da referendum nema pravnu snagu koja može poništiti odluku Ustavnog suda. Također, odluka Ustavnog suda se ne može poništiti ni bilo kakvom odlukom Narodne skupštine RS, kazao je Salkić i dodao da je referendum besmislica koja može donijeti svima mnogo štete.

- OHR i druge međunarodne organizacije moraju biti svjesne opasnosti koje po stabilnost prilika u BiH ima referendum u RS. Eventualnim održavanjem referenduma preći će se crvena linija i otvoriti put kojim će RS krenuti ka svojoj samostalnosti i otcjepljenju, a to sa sobom nosi apsolutnu nestabilnost, navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.