BIH

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo u posjeti Goraždu

Najavljen nastavak podrške gradu heroju

Al.B

20.9.2016

U cjelodnevnoj radnoj posjeti BPK Goražde boravila je ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo. Na putu ka Goraždu ona je posjetila turistički kompleks „Bijele vode“, na području Općine Pale u FBiH, a potom se u Goraždu susrela sa kantonalnim ministrima i poslanicima. Projekti energetske efikasnosti, koji će donijeti velike uštede u budžetima, te razvoj turizma, oblasti su kojima je tokom razgovora posvećeno najviše pažnje.

- Goražde se izdvaja kao svijetli primjer realizacije svih projekata energetske efikasnosti. Do sada je nekoliko škola, ustanova i policijskih stanica ovdje „utopljeno“. Upravo mi je ministar obrazovanja rekao da se uštede i vide na svim tim projektima. Radi se o tome da se utopljavaju škole i zgrade od javnog značaja kako bi se, nakon izvjesnog vremena, uštedilo na energiji. Ti projekti se finansiraju obično preko Fonda za zaštitu okoliša, kao i preko Ministarstva prostornog uređenja i javni pozivi su otvoreni tokom cijele godine – kazala je ministrica Đapo.

Đapo smatra da BPK obiluje prirodnim ljepotama, a u dio potencijala za razvoj turizma uvjerila se tokom posjete kompleksu „Bijele vode“, ali i tokom ranijih posjeta, jer ministrica okoliša i turizma, u odnosu na svoje kolege u Vladi FBiH, najčešće je u ovom dijelu države.

- Postoji ideja, obzirom da je Goražde grad heroj, da se ovdje izgradi jedan spomenik koji bi bio obilježje cijele te borbe i opstojnosti BiH. U budućnosti će se graditi i cesta sa tunelom, pa će Goražde biti samo sat vremena od Sarajeva. Ni sada nije daleko. Vjerujem da će ovaj Kanton biti jako razvijen. On zaista ima turističke potencijale, prirodne ljepote, neizmjerno lijepu Drinu i sve ove planine - istakla je Đapo, najavljujući podršku projektima daljnjeg razvoja ovog dijela FBiH.   

Ministar privrede BPK Meho Mašala (SBB) predstavio je do sada realizirane, ali i projekte za koje ovaj kanton očekuje podršku, a posebno se zanimao za status federalnog zakona o turizmu.

- Na međunarodnom ekološkom sajmu „Ekobis“ u Bihaću dogovorio sam njihovu posjetu „Danima jabuke“ u Goraždu, kako bi dvije turističke zajednice okupile predstavnike agencija i napravile jedan turistički proizvod od Une do Drine - dodao je Mašala.

Ministrica Đapo sa domaćinima posjetila je Srednju stručnu školu „Džemal Bijedić“, gdje su u toku intenzivni radovi na zamjeni prozora, rekonstrukciji krova i izgradnji fasade. Zahvaljujući podršci Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša učenici jedne od rijetkih stručnih škola u BiH za koju je izražen sve veći interes djece, učenici i nastavnici imat će mnogo bolje uvjete za rad.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.