BIH

Rijeka Drina bogatija za 15.000 novih stanovnica, ali pojedine vrste su ugrožene

Apel nadležnima da ukinu zaštitu kormorana, spriječe nelegalni lov ribe mrežama i prodaju u kadama i kanisterima

AlB

24.12.2016

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca Goražde realizirali su redovnu godišnju akciju poribljavanja rijeke Drine. U vodotok rijeke u Goraždu pušteno je 15.000 komada potočne pastrmke, koja je dopremljena iz ribogojilišta "Laks“ iz Blagaja.

- U ovoj godini nije uspio mrijest i nismo uspjeli obezbijediti lipljana, pa poribljavanje vršimo samo sa potočnom pastrmkom. Udruženje je obezbijedilo oko 10.000 komada, a redovno od Elektrodistribucije Sarajevo PJ Goražde dobijamo 5.000 komada – kazao nam je predsjednik udruženja, Bahrudin Vrana.

Međutim, iz Udruženja sportskih ribolovaca Goražde apeliraju na vlasti u BPK, ali i na svim nivoima, da pomognu u zaustavljanju najezde kormorana.

- To je situacija koja traje već pet godina. U enormno velikim količinama imamo pojavu kormorana, ptice koja lovi ovu mlađ kojom mi poribljavamo Drinu. Zato i ne vidimo svrhu poribljavanja, kad oni to sve pojedu. Ta ptica jede dnevno tri svoje težine riblje mlađi pa se zato mora ukinuti zaštita te ptice – pojašnjava Vrana. Štete ribljem fondu nanosi i vidra, ali mnogo veću opasnost predstavljaju i krivolovci koji riblji fond uništavaju na sve moguće načine.

– Apelujemo na državne organe da se ukinu nedozvoljena sredstva i oštro sankcionišu oni koji na takav način love ribu.

– Mi imamo primjer od granice sa Novim Goražde, sa RS, pa nizvodno do Višegrada. Riba se masovno izlovljava zabranjenim sredstvima, mrežama. I ciprinidna i salmonidna vrsta riba se vadi i u periodu kad ide na mrijest. Svake godine vršimo poribljavanje pa imamo još uvijek salmonidnih vrsta – lipljana, pastrmke i mladice, ali ugrožena je ciprinidna vrsta – škobalj, mrena, klijen, ćesika i druge, pa ćemo vrlo brzo Drinu morati poribljavati i sa tim vrstama. Upravo zato što se lovi mrežama vi na pijaci imate prodaju ribe u plastičnim kadama i kojekakvim kanisterima. Reagovali smo i preko inspekcije i policije, ali slabi su efekti – ističe Bahrudin Vrana, predsjednik USD Goražde. Osim Elektrodistribucije, koja ispunjava obaveze iz koncesionog ugovora za izgradnju MHE Osanica i redovno godišnje pomaže obnovu ribljeg fonda, ovakve aktivnosti Udruženja podržavaju i „Ginex“, „Okac“, „Drina“, a očekuje se podrška i od drugih preduzeća.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.