BIH

Izetbegović: Abdić je ono što je uvijek bio i za šta je osuđen - ratni zločinac i izdajnik Bošnjaka

Predsjednik SDA održao novogodišnju pres-konferenciju

E. H.

28.12.2016

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u Sarajevu je u hotelu “Holiday” održao tradicionalnu novogodišnju pres-konferenciju na kojoj se obratio medijima, gdje je na početku podvukao dešavanja iz 2015. godine u kojoj je kazao da je "BiH pokrenuta iz reformskog i integracijskog zastoja, te da su se pojavili znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, ali da je na sve to sjenku bacilo rukovodstvo iz entiteta RS neustavnim potezima", te podsjetivši na ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

On je dodao da su u godini poslije dominirali negativni trendovi koji su dobili zamah.

- Izuzetak je ekstremizam koji očigledno jenjava, jer nije zabilježen nijedan ekces niti odlazak bh. građana na strana ratišta. Ovaj period su obilježili potezi rukovodstva entiteta RS i predsjednika entiteta Milorada Dodika koji je prešao crvenu liniju. Najpozitivniji iskorak je onaj na evropskom putu BiH. U februaru je predata aplikacija za članstvo koju smo u sljedećih pola godine učinili kredibilnom i ozbiljnom - kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je naglasio da je važno držati fokus i u BiH i u Bruxellesu i nastaviti put ka postizanju dobrih rezultata.

- Devetog decembra komesar Johannes Hahn je predao upitnik, čime je BiH pokrenuta za integracijskog zastoja koji je trajao osam godina. Tu je i strateški dokument koji predviđa očuvanje i modernizaciju OSBiH prema NATO standardima, povećanje vatrene moći... Očekujemo da će implementacija ovih dokumenata približiti BiH ka NATO-u – kazao je Izetbegović.

On je istakao da je drugostepena odluka Apelacionog vijeća Suda BiH 27. jula donijela važnu presudu da država ima pravo na vlasništvo u Han Pijesku, u entitetu RS, te je naloženo da se izvrše uknjižba na BiH.

- Potpuna integracije u EU i NATO je najbolji način za postizanje sigurnosti i prosperiteta BiH. To je najefikasnije sredstvo za transformaciju našeg društva, za ekonomski i društveni razvoj. BiH može biti spona Istoka i Zapada. Otvorenom politikom tražimo otvorena vrata svuda u svijetu – dodao je on.

Izetbegović smatra da su „drugačije izjave zvaničnika Srbije i Hrvatske potvrdile da ima onih koji vjeruju da su svi narodi ravnopravni na Balkanu, ali da je njihov najravnopravniji“.

- Dodik nacionalizmom pokušava odvući pažnju od teškog stanja u Republici Srpskoj i problema koji sve više pogađaju građane RS - kazao je lider SDA.

On je naveo niz informacija kako Dodik i rukovodstvo RS diskriminaju Bošnjake u RS i podrivaju ustavnost BiH, te brojne afere i korupciju, kao i negativan stav prema pravosuđu u BiH, kao i otpor pri objavljivanju rezultata popisa stanovništva.

- Dodik i Čović su najavili zajedničku inicijativu o Ustavnom sudu BiH, a sasvim je jasno da za cilj ima uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za ocjepljenje RS iz BiH – kazao je Izetbegović, koji je još govorio i o prilikama u svijetu te njihov utjecaj na BiH u budućnosti, međunarodnoj zajednici, dodavši da suitacija u BiH zavisi od stranaca te da je popis unio nepotrebne tenzije. 

"Odmetnuta" četvorka

On se osvrnuo i na 'odbjeglu četvorku' Šepića, Ahmetovića, Mehmedovića i Sokolovića.

- Nije to odmetnua četvorka jer mi imamo stalni kontakt i trudimo se vratiti naše ljude. Nisu svi jednaki po zaslugama, ratnim i poratnim, po izjavama i njihovoj ukorijenjenosti u bazu SDA. Zato naš odnos prema svima neće biti jednak - kazao je Izetbegović,

On je dodao da rukovodstvo SDA neće razgovarati o ultimatumima vezano za Kongres.

- Hoćemo proširiti izbornu bazu kako bi došli do kvalitetnijih kadrova na idućem Kongresu. Radiće se o 5-6 hiljada ljudi - kazao je Izetbegović.

Nakon svog izlaganja Izetbegoviće je odgovarao i na pitanja novinara. Jedno od pitanja je bilo kakvo ima mišljenje o Fikretu Abdiću koji danas promoviše knjigu "Od idola do ratnog zločinca i natrag".

- On je ono što je uvijek bio i ono za šta je presuđen. Najveći izdajnik bošnjačkog naroda i ratni zločinac - kazao je Izetbegović.

O koaliciji sa SBB-om

Na pitanje novinara, kako funkcionira koalicija SDA-SBB te da li ima oscilacije unutar nje, Bakir Izetbegović je kazao:

- Jako dobro funkcionira odnos SDA i SBB-a na svim nivoima vlasti. Međutim, ono što čitamo u medijima koji su u vlasništvu gospodina Radončića, predsjednika SBB-a, naravno unosi bojazan da bi stvari mogle opet da krenu kuda ne treba. Jako teško će biti zadržati koaliciju ako se ove stvari nastave na ovakav način i ako se pojačaju. Dakle, biti u poziciji, biti u vlasti, a onda u isto vrijeme pisati na način kao da ste opozicija, napadati rad premijera i jednog i drugog, teško da će se moći tako to nastaviti. Glavni odbor SDA pozvao je svog partnera SBB na jedan iskreniji, kvalitetniji odnos da zajednički nosimo reforme, da zajednički nosimo probleme, ne da se izmičemo jedni od drugih, nadam se da će i za to biti zrelosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.