BIH

Sebija Izetbegović u centru skandala: Podrugljivim tonom ismijavala novinarku zbog ekavice!

Na skandalozno ponašenje prvi odreagirao portal "Patria"

Patria

27.1.2017

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović danas je održala press-konferenciju na kojoj je govorila o svom radi i stanju u ovoj ustanovi.

Konfereciju je obilježila i njena nervoza prilikom postavljanja novinarskih pitanja, na šta je prvi reagirao portal "Patria". Tekst prenosimo u cijelosti.

- Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH napravila je danas pravi skandal kada je podrugljivim načinom počela da priča na ekavici, a nakon što joj je novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev postavila pitanje o broju odlazaka ljekara sa ove institucije.

Novinarka Kovačev rođena je u Srbiji i govori na ekavici. 

- Hoćete da vam kažem pojedinačno koliko LEKARA je otišlo - rekla je Izetbegović.

Na ovu nedopustivu ironiju regirao je novinar Avdo Avdić. On je ovaj čin nazvao fašističkim, nakon čega mu je zaprijećeno da će „ukoliko se ne smiri“ biti udaljen s press konferencije!

Današnja press konferencija upriličena je kako bi dr. Izetbegović iznijela rezultate rada, a i kako je kazala zatečenom stanju kada je ona stigla na mjesto generalne direktorice.

Inače, za pojedine kolege Izetbegović je konstatirala „da nisu normalni“, a što se jasno čulo u prijenosu i na snimcima!

Svakako da se očekuje reakcija Udruženja novinara, koji bi trebali braniti čast ugled i dignitet novinara i novinarske profesije.

Inače, Izetbegović je tokom svog 50-minutnog izlaganja pričala o svojim istraživanjima i stanju na KCUS-u. Sve vrijeme upotrebljavala je zamjenicu "mi", ali nije željela pojašnjavati ko je činio tim koji je pravio skoro pa policijske istrage. Također, vrlo neprimjereno Izetbegović je novinarki Patrije poručila da "ako s vama mogu se izboriti, mogu sa svime".

No, Izetbegović je samo trebala jasno da odgovori kako misli nadokanditi znanje ljekara koji su otišli s KCUS-a, zašto djeca čekaju na operaciju, zašto je klinička apoteka prazna, ali nažalost preciznih odgovora i načina rješavanja ovog problema nije bilo - navodi se u tekstu portala "Patria". 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.