BIH

U Potočarima obilježena 14. godišnjica prvog ukopa žrtava genocida

31.3.2017

U prisustvu velikog broja preživjelih porodica žrtava, komšija, prijatelja, nekoliko srebreničkih udruženja i predstavnika međunarodnih organizacija u našoj zemlji, danas je u Memorijalnom centru Potočari obilježena 14. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identifikovanih žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

Nakon učenja Kur'ana u musali ovog kompleksa, položeno je cvijeće na spomen-obilježje, proučena Fatiha i odata počast svim žrtvama genocida. Prije džume-namaza, proučen je tevhid, a vjerski obred i džumu–namaz u musali predvodio je muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

Prvi ukop 600 žrtava obavljen je 31. marta 2003. godine. Te godine, 11. jula, ukopana su još 282 tijela, a 107 ih je ukopano 20 septembra, kada je bivši predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari.

Prije prve kolektivne dženaze, obavljene su još dvije u odsustvu, ispred kapije bivše Fabrike akumulatora. Najviše identifikovanih žrtava ukopano je 11. jula 2010. godine, kada je vječiti smiraj našlo 775 ubijenih.

U proteklih šesnaest dženaza do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.504 žrtve, dok se još uvijek traga za više od dvije hiljade nestalih.

Do sada je identifikovano još 26 tijela, ali taj broj bit će daleko veći do 11. jula, kada će ovdje biti klanjana sedamnaesta dženaza i konačni smiraj naći nove identifikovane žrtve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.