BIH

Čaušević: Čampara i Kreso štite one koji mi prijete smrću!

8.4.2017


U Sudu BiH jučer je održano ročište u predmetu „Kemal Čaušević i drugi“, na kojem je bilo govora o zakonitosti dokaza i mjerama zabrane koje su bile na snazi osumnjičenima, a sada optuženima u ovom predmetu.  

Dorađena optužba


Optužnica protiv Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u predmetu „Pandora“ podignuta je 17. februara, a potvrđena 16. marta. Prije potvrđivanja, bila je na doradi.

Osim Čauševića, ovim predmetom obuhvaćen je i Sedinet Sido Karić, dok je odbijena optužba za Anesa Sadikovća. Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dubravko Čampara, a jučer ga je u sudnici zamjenjivala tužiteljica Nives Kanevčev. 

Iako jučer na ročištu nije bilo Čampare, u sudnici je bilo itekako burno. Čaušević je, obraćajući se sudiji Branku Periću, kazao da mu je prijećeno da će završiti pod zemljom te da ima i snimak osobe koja mu prijeti.

- Rekao sam to i tužiocu Čampari (Dubravko, op. a.). On me pitao: „Ko ti prijeti“, a ja sam mu rekao: „Oni što ih vi štitite. Štitiš ih ti i Meddžida Kreso, tadašnja predsjednica Suda BiH.“ Vi imate samo one informacije koje Tužilaštvo BiH želi da vidi. Imate dokaze koje oni hoće da imate. Pa pet puta su me hapsili po nalogu tužioca Čampare, a uhapšen sam u Bosanskom Petrovcu, ne u Sarajevu, kako su tvrdili – rekao je Čaušević, koji se osvrnuo na nepravilnosti prilikom pretresa. 

Asim Crnalić, Čauševićev advokat, nakon prigovora kazao nam je da je Tužilaštvo jučer odustalo od daljnjih mjera zabrane prema Čauševiću, a radi se o zabrani sastajanja sa svjedocima i suoptuženicima, koja je bila snazi skoro dvije godine.

Oduzet mobitel

- Prigovorili smo na zakonitost dokaza Tužilaštva. U prigovoru na optužnicu dali smo obrazloženje da smatramo da su dokazi nezakoniti. Prvi je razlog što je Tužilaštvo BiH do velikog broja saznanja došlo nakon oduzimanja mobitela od Čauševića, a mobitel mu je nezakonito oduzet još prilikom hapšenje u Bosanskom Petrovcu. To su iskoristili da vide koga će saslušati - rekao nam je Crnalić. 

Šta je bilo sa sporazumom

- Prigovorili smo i na preliminarni sporazum koji je potpisan s Tužilaštvom BiH 2014. godine, jer je Tužilaštvo BiH dokaze na kojima temelji optužbu osiguralo nakon Čauševićevog iskaza. No, kada sporazum postoji, koji je tada ovjerio i glavni tužilac, onda je Čaušević trebao biti zaštićen od procesuiranja, ali to Tužilaštvo nije ispoštovalo - kaže Crnalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.