BIH

Korupcija i nedostatak pravne sigurnosti tjera velike investitore!

A. DUČIĆ

10.4.2017

Da je njemačka ostala glavni trgovinski partner naše države, pokazuju podaci iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prema kojima su ove dvije zemlje u prva dva mjeseca 2017. razmijenile robu u vrijednosti od pola milijardi KM. 

Pozitivne vijesti 

Štaviše, BiH je početkom ove godine u trgovinskoj razmjeni s Njemačkom zabilježila suficit, jer je izvezla robu u iznosu od 248.216.798 KM, dok je iz najmoćnije države EU uvezla robu u vrijednosti od 243.867.484 KM. 


Njemačka ambasadorica u BiH Kristijane Homan (Cristiane Hohman) izjavila je za naš list da je s trgovinskom razmjenom od skoro 1,8 milijardi eura u prošloj godini Njemačka najvažniji bilateralni partner. 

- U BiH ima oko 250 firmi s njemačkim kapitalom. A ima još puno slobodnog prostora prema gore, jer interesiranja njemačke privrede za BiH ima! Najveća prepreka kod investicija su politička nestabilnost i pretjerana birokratija - kazala je Homan za "Avaz". 

Ističe da je to ponovo potvrdilo i nedavno predstavljeno istraživanje Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa.

- BiH bi imala ogroman potencijal za njemačka i druga strana ulaganja. Ali koji investitor će birati zemlju u kojoj su kako vlade tako i parlament toliko u sukobu da nisu u stanju da sagledaju svoje zadatke i da ekonomsko-politički donose odluke koje su usmjerene ka budućnosti - kazala je njemačka ambasadorica.

Ipak, podvukla je da ima mnoštvo pozitivnih vijesti, poput nedavnog otvaranja Centra za robotiku u Tuzli, otvorenog pomoću njemačkih javnih i privatnih sredstava, a kojem je i sama prisustvovala.


Trgovinska razmjena

Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH, kaže za "Avaz" da trgovinska razmjena između BiH i Njemačke bilježi rast od 3,1 posto. On je istakao da ga posebno raduje što je bh. izvoz u Njemačku porastao za 5,5 posto. Drvna industrija je jedna od vodećih grana.

- Moramo naglasiti da u BiH trenutno ne postoji potrebna politička stabilnost, što dodatno narušava privrednu klimu. S jedne strane se pozivaju strani investitori, a s druge cijeli proces se bojkotira. Prema posljednjem istraživanju, investitori, osim političke nestabilnosti, kao najveće prepreke navode nedovoljno suzbijanje korupcije te nedostatak pravne sigurnosti - kaže Gaber.

Top 5 robnih grupa iz BiH izvezenih u Njemačku u 2017. godini

67.985.061 KM - namještaj, posteljine, madraci

28.945.636 KM - nuklearni reaktori, kotlovi, mašine

23.205.693 KM - odjeća i pribor za djecu

18.267.807 KM - drvo i proizvodi od drveta

13.989.583 KM - proizvodi od gvožđa i čelika


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.