BIH

Biskup Komarica: Kazali su mi da moram otići iz Banje Luke, kažnjavaju me jer sam ostao

Piše: Redakcija

25.4.2017


Banjalučki biskup Franjo Komarica kazao je za Novu TV, komentirajući odsustvo reakcija hrvatskih političara na napade predsjednika RS Milorada Dodika na njega, a što je izazvalo velike reakcije u regionu, da "oni time pokazuju svoj obraz i na čijoj su strani".

- Ako ja radim nešto krivo, a ja jesam krivac, ja to znam, zato što sam ostao ovdje, to mi je rečeno nebrojeno puta. "Biskupe, što se vi tužite, vi ste morali otići, a niste otišli, i zato dobivate ovakva kažnjavanja, dobivate ostavljanje na cjedilu. Nije za vas predviđeno da ostanete u Banjoj Luci. Ne smije biti banjalučke biskupije."

Kad političari zašute

On je kazao da da su "političari u BiH svoja narod ostavili na cjedilu".

- Ja sam ondje gdje me Bog postavlja, nisu me postavljali političari, predstavnici jednog ili drugog naroda. Božja providnost me je ovdje postavila. I zato mi je žao što političari kojima je dužnost da se brinu za opće dobro svakog čovjeka, pa tako i domicilnog Hrvata, katolika, a to su srpski političari, bošnjački, međunarodni... naravski, i hrvatski, da oni šute - dodao je.

Upitan o odnosu Zagreba koji, također, šuti na Dodikove verbalne uvrede, odgovorio je:

- Pitajte to njih pa ćete čuti kakav je odgovor. Ja se bojim da je to samo u kontinuitetu. Mi smo prekriženi, ali ne damo se prekrižiti. Papa je došao ovamo da nam pokaže da mi za njega nismo otpisani. Kazao je - ne dolazi u obzir da nestanu biskupije pred nosom Rima. A Zagreb kaže - ima da nestanu. Kako ću to prihvatiti, da je to normalno? A Zagreb se poziva na Rim. Odnosno na papu.

Nadalje, komentirajući Dodikove prijetnje "sudskom tužbom", rekao je da o tome Dodika treba pitati.

- Ja bih rekao, "hoće mi se - može mi se". To pokazuje stav prema službenom predstavniku jedne zajednice koja se zove Katolička crkva, koja nije, evo, bilo kakva. Ne osjećam se povrijeđenim, nego mi je žao čovjeka koji je time pokazao svoje lice, onakvo kakvo jest... Ničem se više ja ovdje ne čudim, ja bih se radije, ako mogu reći, čudio nekim pozitivnim stvarima, od onih u našem prvom susjedstvu do susjedne Hrvatske. Meni je žao, htio bih da se istinski zalažemo za opće dobro ljudi. Ali kad počnemo dirati u ona temeljna pitanja, pitanja ljudskih prava, prava na vlastiti identitet, na vlastitu kuću, na sva ostala ljudska prava, onda na to političari kažu: "čekaj, čekaj malo". Ali, ja na to moram ukazati, to je moja zadaća prema crkvenim propisima, to je crkvena nauka - rekao je Komarica, uz ostalo.

Preustroj BiH

Osvrćući se na pitanje preustroja BiH i trećeg entiteta koji se spominje, biskup Komarica je kazao da o entitetima, kantonima, županijama na teritoriju BiH odlučuju stranci.

- Oni su nama skuhali ovakvu kašu. Oni su ovdje vodili, na puno mjesta su to rekli, po vlastitoj tvrdnji - zastupnički rat. Njima je trebala BiH kao poligon da odmjere svoje snage. I oni su skrojili ovakvu kapu. Prema tome, bit će onoliko entiteta, kantona i županija, ili ih neće biti, koliko su to stranci sastavili. Ako sada dođe do podjele Bosne odnosno jugoistoka Europe između Putina i Erdogana - kakvi entiteti? Pa nemate vi ljudi, zovite ih kako god hoćete, županije, entiteti, ali vi nemate ljudi! Čemu ta zemlja?. Pa, pobogu, kad ćete se vi, Europska unijo, smilovati? I ja sam Europska unija, u čemu ste vi to bolji ljudi od mene? Ja sam slab čovjek. A koliko ste vi bolji? Pokažite da ste puno bolji pa pomozite meni koji sam slabiji. Poučite me što ja trebam raditi da me se uvaži - zaključio je Komarica.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.