BIH

Skandalozno: U Mostaru se sprema veliki skup podrške čelnicima zloglasne "Herceg-Bosne"

Piše: E. Ma.

3.5.2017

Na društvenoj mreži Facebook danas se pojavio skandalozan poziv na "Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Haagu".

Riječ je o skupu podrške šestorici visokih vojnih i političkih zvaničnika zloglasne tvorevine tzv. Herceg-Bosne, odnosno Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji su 29. maja 2013. godine, zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom od 1992. do 1994. godine, osuđeni na ukupno 111 godina zatvora!

Inače, stadion "Pod Bijelim Brijegom" je u maju 1993. godine služio kao sabirni centar, odnosno logor iz kojeg su zarobljeni Bošnjaci upućivani u ostale logore poput Heliodroma, Dretelja, Gabele, Ljubuškog i drugih, a prije agresije na BiH, u bivšoj Jugoslaviji, bio je poznat kao stadion legendarnog FK Velež.

Raspravno vijeće Haškog suda zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije RBiH od 1993. do 1994. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina, za koje se šestorka teretila, počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao i dio čelnika Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Skup podrške ovoj šestorki će biti održan na stadionu "Pod Bijelim brijegom" u Mostaru 8. juna, a učestvovat će Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Grupa "Galeb", Klapa "Hrvoje", Sinovi "Hercegovine", Marijan Knezović i drugi, a organizator je Udruga "Hrvatsko srce nade - Mostar".

Skup će biti održan dva mjeseca nakon što je pred Haškim tribunalom završen žalbeni pretres u posljednjem i najvećem predmetu pred Žalbenim vijećem Međunarodnog suda u slučaju "Jadranko Prlić i drugi" te nakon što je u aprilu obilježena 25. godišnjica od osnivanja HVO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.