BIH

General Divjak za Avaz.ba odgovara Ivaniću i Dodiku: U "Dobrovoljačkoj" su ubijeni oni koji su napadali Sarajevo

Piše: E. Ma.

3.5.2017

Penzionirani general Armije BiH Jovan Divjak komentirao je za Avaz.ba izjave političara iz Republike Srpske povodom obilježavanja 25. godišnjice od slučaja "Dobrovoljačka". Iz manjeg bh. entiteta stizale su optužbe da je zbog obilježavanja formiranja "Zelenih beretki" teško garantirati sigurnost učesnika obilježavanja stradanja vojnika JNA.

On je rekao da je neprihvatljiva politizacija ovog slučaja.

- Nažalost, ubijeni su pripadnici JNA koji su izvršili napad na Sarajevo. Dakle, to nisu građani BiH. To što se Dodik plaši da dođe u Sarajevo, to je propaganda. On ovaj grad ne doživljava kao glavni grad BiH. Jednom je izjavio da ga je sin pitao kako je bilo u Teheranu - kazao je Divjak.

On je rekao da ga više zabrinjava izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

- Mene više on brine s neprihvatljivim izjavama. On je rekao da se u Dobrovoljačkoj desio najveći zločin u BiH, a nikada nije spomenuo da se desio genocid u Srebrenici. Londonski sud, kada je bio proces Ejubu Ganiću, rekao je da je 2. bio sukob dvije vojske, a 3. da se desio zločin u Dobrovoljačkoj. Priča Srba o više od 40 mrtvih je neargumentovana, jer u Dobrovoljačkoj zvanično, a potvrdio je i general Milutin Kukanjac, koji je bio svjedok događaja, je šestero mrtvih - rekao je Divjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.