BIH

Inzko: CIK ima ključnu ulogu u primjeni izbornog zakona

(Redakcija/Srna)

9.5.2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da Centralna izborna komisija (CIK) BiH ima ključnu ulogu u obučavanju članova općinskih izbornih komisija i biračkih odbora kada je riječ o primjeni Izbornog zakona i izbornih propisa. 

Inzko je na sastanku sa članovima CIK-a BiH istakao i ulogu ove institucije u obuci političkih subjekata o pravilima finansiranja političkih stranaka, te istakao potrebu da Centar za edukaciju što prije otvori svoja vrata, saopćeno je iz OHR-a.

Na sastanku, kome je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton, razgovarano je i o predstojećim općim izborima, kao i o aktivnostima radne grupe koja analizira i predlaže modalitete za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH.  

Visoki predstavnik je naglasio da je jedan od rezultata koji je ostvarila radna grupa i prijedlog za uvođenje novih tehnologija čime će biti poboljšani efikasnost i transparentnost izbornog procesa, a koji je dostavljen Savjetu ministara BiH na dalje postupanje.

- Svi koraci koji će dovesti do transparentnijeg i efikasnijeg sprovođenja izbora i bržeg objavljivanja izbornih rezultata su u interesu građana i međunarodne zajednice - zaključio je Inzko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.