BIH

Notari u proteklih 10 godina značajno doprinijeli pravnoj sigurnosti u BiH

Fena

12.5.2017

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ukazao je danas da deset godina notarske službe u FBiH znači da imamo mladu organizaciju u kojoj su istinski stručnjaci pokazali da znaju raditi svoj posao. 

- Na tome im posebno čestitam i očekujem da će sa svima nama nositeljima određenih dužnosti u FBiH doprinijeti da što bolje izbalansiramo sustav u Federaciji i državi – rekao je Čavara na akademiji koju je Notarska komora FBiH upriličila u povodu 10 godina postojanja notarijata u BiH.

U ime Vlade Federacije BiH, federalni ministar pravde Mato Jozić je izrazio zahvalnost notarima za sve ono što su u proteklih deset godina uradili za građane Federacije BiH.

- Zato kroz izvršnu, zakonodavnu i ostale vlasti zajedničkim snagama nećemo dozvoliti urušavanje notarijata. Tražit ćemo najbolja rješenja u okviru Ustava, a oni koji nisu shvatili mjesto i ulogu Notarske komore FBiH neka se bolje upoznaju o stvarima koje su urađene u posljednjih deset godina – izjavio je Jozić.

Pred domaćim i stranim zvanicama poručio je da se „ne smije dozvoliti da nikakvi pojedinačni interesi predvladaju nad institucijom notara u Federaciji BiH".

Zahvalnost notarima na doprinosu koji su dali u jačanju pravnog sistema izrazio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić govoreći da je u okviru reforme pravnog sistema BiH prvi put uvela institut notara, koji građanima pruža pravnu sigurnost.

- Radi se o strateškoj reformi u procesu tranzicije kroz koji prolazi naša država. Uvođenjem institucije notara ona je postala dio velikog pravosudnog sistema u pokušaju približavanja evropskim standardima pružanja pravnih usluga, naročito u oblasti građanskog i privrednog prava - kazao je Softić.

Predstavnici Međunarodne unije notara i Notarske komore Njemačke istakli su da je notarijat Njemačke u značajnoj mjeri spreman pomoći notarijatu u Federaciji i Bosni i Hercegovini u pogledu budućih izazova.

Izazove je brojnim domaćim i stranim zvanicama predstavio predsjednik Notarske komore Federacije BiH Adem Jakupović navodeći da je prvi među njima „elektronizacija“, koja znači „uvezivanje svih notarskih ureda s javnim registrima, zemljišnoknjižnim uredima, registrima privrednih društava, poreznom upravom i SIPA-om“.

Predstavnicima nadležnih institucija skrenuo je pažnju da se problemi građana mogu riješiti aktivnostima Notarske komore FBiH navodeći da slijedi period daljnjeg razvoja i jačanja službe notara na principima latinskog tipa notarijata.

Uvjeren je da će notari u budućnosti izvršavati notarsku službu na zadovoljstvo građana, pravnih osoba i svih institucija u pravnim sistemima u BiH.

- Nakon deset godina djelovanja notarske profesije neosporno je da su dosadašnji efekti rada notarske službe višetruki te da su notari postali garant pravne sigurnosti građana i privrednih subjekata, što je nesumnjivo od izuzetnog značaja na putu BiH ka Evropskoj uniji – zaključio je predsjednik Notarske komore FBiH Adem Jakupović na akademiji u Vijećnici, na kojoj je promovirana i monografija pod nazivom „Notarijat u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH“.

Notarska komora FBiH osnovana je 4. maja 2007. godine s ciljem rasterećenja sudskih procesa, ostvarivanja ekonomičnosti i pravne sigurnosti građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.