BIH

Upaljeni kandilji na Begovoj džamiji označili početak svetog mjeseca ramazana

D. K.

26.5.2017

Sa zalaskom sunca, večeras je počeo ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesec u životu svakog muslimana.

Prema vaktiji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, prva teravija bit će klanjana večeras, dok je prvi dan posta sutra.

U islamskom kalendaru mjesec ramazan najodabraniji je mjesec u godini, u kojem se djela višestruko vrednuju i nagrađuju. To je vrijeme posta, pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana. 

Ramazan je mjesec početka objave Kur'ana, blagoslovljenih dana i noći, bitke na Bedru, oslobođenja Mekke i Lejletu-l-kadra. Mjesec u kojem se desilo povezivanje Neba i Zemlje, duhovnog sa materijalnim. To je mjesec spoznaje, duhovnog i intelektualnog uzdizanja čovjeka-muslimana.

Povodom mjeseca ramazana, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović uputio je poruku vjernicima, u kojoj je naglasio da su ramazan i post u njemu prilika da se muslimani podsjete na vrijednosti koje on nosi u sebi - solidarnost, darežljivost i zajedništvo.

Kavazović: Pokazati solidarnost

- Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije. U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo. Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date - rekao je reis Kavazović. 

IZ u BiH, kako je naveo, ove godine u fokus svog vjerskog djelovanja stavila je džemat.

- Džemat je ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj našoj džamiji i mahali. Naša Zajednica je jaka koliko su jake naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosom prema najslabijim među nama. Kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajmo i one druge kojima su one uskraćene, i budimo im na usluzi. Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru - naglasio je Kavazović. 

Poručio je kako "posebno moramo pokazati solidarnost prema našim najslabijim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim".

- Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz, molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi a posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori - dodao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. 

Ramazan ima 29 dana i završava 24. juna, a dan kasnije nastupa Ramazanski bajram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.