BIH

Brammertz: Da bi se osigurala mirna budućnost, mora postojati zajedničko prihvatanje nedavne prošlosti

Avaz.ba

7.6.2017

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz obratio se danas Vijeću sigurnosti UN-a. 

Brammertz je svoje obraćanje započeo kazavši da se izricanje prvostepene presude u predmetu Mladić i presude po žalbi u predmetu Prlić i drugi očekuje do kraja novembra 2017., dok se očekuje da će postupak u predmetu Stanišić i Simatović početi sljedeće sedmice.

Petodnevni program 

Također, izvijestio je Vijeće sigurnosti o statusu drugih postupaka pred MMKS, uključujući i o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Karadžić i Šešelj.

Osvrnuvši se na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred MKSR koji su još uvek u bijegu, Brammertz je Vijeće sigurnosti informisao o naporima Tužilaštva da ih locira i uhapsi.

- Želio bih da naglasim našu riješenost da uhapsimo te optužene koji su u bijegu i da ih privedemo pravdi. Žrtve genocida u Ruandi to zaslužuju - rekao je Brammertz.

Govorio je i o naporima Tužilaštva da pruži podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

Tužilaštvo je nedavno, zajedno s državnim tužiocem Ruande, održalo petodnevni program izgradnje kapaciteta za tužioce iz Ruande i drugih istočnoafričkih država o istrazi i krivičnim gonjenjem za ratne zločine. Osim toga, Tužilaštvo će kasnije ovog mjeseca predstaviti prevod na bosanski, hrvatski ili srpski jezik svoje publikacije o krivičnom gonjenju pred MKSJ za zločine seksualnog nasilja počinjene u sukobu.

U odnosu na krivično gonjenje za ratne zločine na nacionalnom nivou na području bivše Jugoslavije, tužilac je kazao kako je prethodno izvještavao da se regionalna pravosudna saradnja u pitanjima krivičnog pravosuđa na području bivše Jugoslavije kreće u pogrešnom smjeru, "što je i danas slučaj”.

Zabrinutost Tužilaštva

Na kraju, Brammertz je izrazio zabrinutost Tužilaštva zbog nastavka kontinuiranog i široko rasprostranjenog poricanja zločina i odbijanja da se prihvate činjenice koje su utvrdili MKSJ i MKSR.

- Poruka poricanja i revizionizma je jasna i glasna. Priznajemo svoje žrtve, ali ne i vaše. Vaši ratni zločinci su naši heroji - dodao je Brammertz.

Pozvao je da se na taj izazov hitno odgovori.

- Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj prije dve decenije kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas. Sa zatvaranjem MKSR, i predstojećim zatvaranjem MKSJ, sada je važnije nego ikada da se odgovori na ovaj izazov. Da bi se osigurala mirna budućnost, mora postojati zajedničko prihvatanje nedavne prošlosti - poručio je Brammertz.

Na kraju svog obraćanja, naglasio je da će MKSJ prije kraja ove godine ispuniti svoj mandat.

- Time će se zatvoriti jedno važno poglavlje koje je ovo Vijeće započelo prije 24 godine. Rad na ostvarivanju pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi će se ipak nastaviti - dodao je Brammertz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.