BIH

Ni Komisija za finansije i budžet nije prihvatila izvještaj o radu Vijeća ministara

Fena

4.7.2017

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Komisije, a to su: Ministarstvo finansija i trezora BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Agencija za javne nabavke BiH.

Tri člana Komisije glasala su za izvještaj, dok je pet članova bilo protiv.

Članica Komisije Dušanka Majkić (SNSD) je tokom diskusije kazala da, kada poslanici dobiju potpuno neupotrebljive materijale na osnovu kojih treba da se vodi debata o radu izvršne vlasti, onda shvate da oni ne služe svrsi.

- Ono čemu je namijenjen, a ovaj materijal treba da predstavi godinu rada izvršne vlasti, parlamentarcima ne može da posluži - smatra Majkić.

Po njenim riječima, nadzor nad izvršnom vlašću je jedna od najvažnijih uloga parlamenata.

- Ako parlamenti ne obavljaju tu svoju ulogu, onda su oni saučesnici u lošoj javnoj upravi, u lošem raspolaganju javnim novcem, u svemu onome protiv čega bi trebali da se bore - smatra Majkić.

Napomenula je da je većina parlamentarnih komisija glasala negativno o izvještaju.

- Možda misle i bolje o radu Vijeća ministara, ali misle loše o materijalu. To nije materijal koji može da posluži za raspravu na parlamentu - ocijenila je Majkić, dodajući da su dobili izvještaj „koji nikome ništa ne znači“.

Član Komisije Mirsad Isaković (SBBBiH) je tokom diskusije kazao da neće prihvatiti Izvještaj.

Po njegovim riječima, u 2016. godini „smo imali veće iznose kredita, veća kreditna sredstva nego samo finansiranje institucija BiH“.

- Dakle, imali smo milijardu i pedeset miliona kreditnih obaveza, odnosno dospjelih anuiteta, a svega 950 miliona KM je bilo finansiranje institucija BiH - kazao je Isaković.

Kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje, Isaković tvrdi „da tamo nešto ne štima“, te da su „još šuplje granice“.

Isaković smatra i da je povezanost između Uprave za indirektno oporezivanje, Ministarstva finansija i drugih institucija jako slaba te da je koordinacija loša.

Član Komisije Damir Bećirović (Demokratska fronta) je kazao da, kada se pogleda kompletan Izvještaj, vidljivo je da je Vijeće ministara BiH utvrdilo 19 zakona za godinu dana, „što je porazno“.

- Jedino što su radili, što se vidi u ovom izvještaju, to su odgovori na pitanja poslanika, jer tu ima 280 odgovora na pitanja poslanika - kazao je Bećirović, dodajući da izvještaj ne treba podržati.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (HDZBiH) je imao zamjerku na model Izvještaja za ovu godinu, dodajući kako se mučio da se snađe u silnim tabelama.

Po njegovim riječima, ukupno gledano, sa zakonodavnom aktivnošću Vijeća ministara, a i dijelova Vijeća ministara o kojima raspravljaju, ne mogu biti toliko zadovoljni.

Ipak je kazao da će podržati dio izvještaja za institucije koje su u nadležnosti Komisije, u nadi još boljeg izvještaja za 2017. godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Salko Sokolović, Klub poslanika Nezavisni blok, pridružio se kolegama u dijelu kritike ovakvog načina prikazivanja Izvještaja o radu Vijeća minsitara BiH.

- Mi faktički ovdje ne vidimo konkretne stvari, ne možemo prepoznati kroz ovaj izvještaj šta je u suštini rezultat rada i Vijeća ministara i institucija države BiH u odnosu na ono što su oni planirali za 2016. godinu - istaknuo je Sokolović.

Dodao je da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH te da neće podržati Izvještaj.

Komisija za finansije i budžet podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te je prihvatila Informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2016. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.