BIH

Žustra rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o Nikoli Špiriću i OSA-i

Piše: E. Ma.

5.7.2017

Klub zastupnika SDS-a tražio je da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH privremeno smijeni Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OSA-om. 

Kako je kazala šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević, Špirićevu smjenu traže sve dok se Zajednička komisija za nadzor nad OSA-om ne izjasni o medijskim natpisima. 

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je neozbiljno voditi raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH na temelju medijskih napisa.

- Razumijem da imamo različite političke stavove, ali na temelju medijskih natpisa voditi ozbiljno raspravu u Parlamentu je u najmanju ruku neozbiljno od onih koji to predlažu. Ako ima neko nešto protiv Špirića postoji mogućnost da se o tome raspravlja na samoj Komisiji i ako se utvrdi, postoji mogućnost da se na temelju takvih zaključaka nadležnih tijela to pitanje otvori. Ali, koristiti argument na osnovu medijskim natpisima dovoljno govori o pojačanoj dozi potrebi da se neki ljudi diskvalifikuju - kazao je Košarac. 

Saša Magazinović (SDP) je rekao da nije sporna inicijativa Aleksandre Pandurević ali sam pojam suspenzije se ne može naći u Poslovniku.

Damir Arnaut (SBB) je rekao da dužnosnike Komisije bira sama Komisija te ako je prijedlog da se suspenduje predsjedavajući onda je to posao same Komisije, a ako je prijedlog da se suspenduje Špirić kao član onda ne postoji suspenzija nego on može biti smjenjen, odnosno Dom ga može smjeniti tehnički iz Komisije.  

On je upozorio na entitetski disbalans u ovoj Komisiji.

- Entitetski balans koji je propisan Poslovnikom te Komisije i koji nalaže da dvije trećine članova iz FBiH, a jedna trećina iz RS je narušen na samom početku na insistiranje Šefika Džaferovića na štetu FBiH. Entitetski balans je prvi put u historiji narušen na štetu FBiH - kazao je Arnaut. 

Na kraju je usvojena ova tačka dnevnog reda i bit će obavljena rasprava na ovu temu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.