BIH

Dom naroda PFBiH danas o novim zakonima o doprinosima i porezu na dohodakDom naroda PFBiH danas o novim zakonima o doprinosima i porezu na dohodak

Fena

6.7.2017

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će nastaviti zasjedanje razmatranjem nacrta zakona o doprinosima i porezu na dohodak, nakon čega je planirano održavanje nove sjednice. 

Rasprava delegata o navedenim nacrtima zakona prekinuta je 1. juna kada je izražena potreba za dostavljanjem projekcija Federalnog ministarstva finansija i drugih nadležnih institucija kako bi se dobili podaci iz općina i kantona o učinku zakona po njihovu fiskalnu stabilnost.

Novim zakonom o doprinosima namjeravaju se pojednostaviti obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline.

 - Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto - ranije je izjavila Feni federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres. 

Cilj novopredloženog zakona o porezu na dohodak je smanjenje poreznog tereta na niska primanja, a povećanje na visoka primanja. 

Milićević je pojasnila da je propisano uvođenje progresivnog oporezivanja kod ovog dohotka kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM. 

Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i regres, kao i djelimično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom. 

Nacrte navedenih zakonskih rješenja ranije je podržao Predstavnički dom Parlamenta FBiH kada je predložio da budu upućeni u javnu raspravu od 60 dana. 

Na novom zasjedanju delegati Doma naroda Federalnog parlamenta trebaju se izjasniti o predloženim izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini i upravljanju otpadom, te izmjenama Krivičnog zakona FBiH.

Predviđeno je razmatranje Prijedloga programa rada Doma naroda Parlamenta FBiH za ovu godinu, nacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH i o koncesijama, a na dnevnom redu nalazi se i izvještaji o prošlogodišnjem radu nekoliko federalnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.