BIH

Počelo suđenje u predmetu "Pandora" | Čaušević: Nezaposlen sam zahvaljujući Čamparama

Piše: M. Aš.

6.7.2017

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva i Odbrane jutros je u Sudu BiH počelo suđenje u predmetu "Pandora“ u kojem je prvooptuženi Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U ovom predmet optužen su i Anes Sadiković i Sedinet Karić, a Tužilaštvo BiH ih tereti za carinske i porezne utaje te primanje i davanje mita. 

Tužilaštvo je danas Sudu uložilo sporazum o priznanju krivice koje je potpisalo s trećeoptuženim Karićem. 

Ovaj sporazum, kako je danas najavljeno, bit će razmatran naredne sedmice, a ukoliko ga Sud prihvati postupajući tužialac Dubravko Čampara najavio je da će Karić svjedočiti protiv Čauševića i Sadikovića. 

Podsjećamo, u ovom predmetu Čampara je tokom istrage tvrdio da je Čaušević oštetio državu za dvije milijarde KM, a optužio ga je za primanje mita od 1,7 miliona KM. 

Danas je bilo zanimljivo u sudnici jer je na pitanje Biljane Ćuković, predsjedavajuće sudskog vijeća, Čauševiću jeste li zaposleni on odgovorio: 

- Nisam, zahvaljujući Čamparama.

Čauševićeva odbrana koju predvodi advokat Asim Crnalić najavila je danas da će osporiti dokaze i optužbe Tužilaštva ponovo ukazujući da je iznevjeren sporazum koji je potpisan 2014., a koji su podržali sada suspendirani glavni tužilac Goran Salihović i također suspendirani njegov zamjenik Božo Mihajlović. 

Crnalić je rekao da je nakon potpisa sporazuma s Tužilaštvom dogovor da se ukine mjera zabrane raspolaganja imovinom Čaušević koju je na prijedlog Tužilaštva Sud BiH odredio 2013. godine. 

No, kako je pojasnio, nakon toga mu se na telefon uopće nije javljao tužilac Čampara, a ni glavni tužilac Salihović te da mu se po tom pitanju niko iz Tužilaštva nije javio tri godine. 

Tužilaštvo je najavilo da će u ovom predmetu saslušati 45 svjedoka, tri vještaka i uložiti 100 materijalnih dokaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.