Guterres: Genocid u Srebrenici je najstravičniji zločin

Avaz.ba
11.07.2017 11:23

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je potrebno pošteno sagledati prošlost kako se stravični zločini poput genocida u Srebrenici više nikada ne bi ponovili, javljaju agencije.

Guterres je podsjetio da je genocid u Srebrenici bio najstravičniji zločin koji se u Evropi dogodio još od osnivanja Ujedinjenih nacija.

- Danas se sjećamo hiljada ubijenih muškaraca i djece. Solidarišemo se sa porodicama i prijateljima stradalnika. Stravični događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine su historijske istine i detaljno su dokumentirani. Međunarodni sudovi ICTY i ICC su kazali da je to bio genocid - poručio je Guterres.

Generalni sekretar Guterres također ja kazao kako UN prihvata svoj dio odgovornosti za Srebrenicu i kako radi na tome da iz tih grešaka izvuče pouke i nikada ih ne ponovi.   

Ističući da je za bolju i zajedničku budućnost zajednica neophodno prihvatiti historijske činjenice i istine, Guterres je kazao kako je odlučan da podrži proces uspostave trajnog mira i stabilnosti na cijelom Balkanu.

Tagovi

Guterres genocid
NA VRH