BIH

Čitajući iskaz Azre Sarić tužiteljica po(t)kopala Božinu optužnicu!

M. Aš. – Ad. A.

12.7.2017

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a.

Tužilaštvo je danas uložilo novih sedam materijalnih dokaza, a svi su zapisnici o saslušanju svjedoka optužbe ili naredbe za provođenje i proširenje istrage.

Odbrane su na sve predložene dokaze uložile prigovore zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti.

Odbrane su, prije svega, reagirale na ulaganje naredbe o proširenju istrage od 18. avgusta 2014. godine, a koja se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Advokat Dragan Barbarić je naveo da se u ovom slučaju radi o čistoj litispendenciji, što je Zakonom strogo zabranjeno. Riječ je o tome da se na dva mjesta ne mogu voditi dva sudska procesa o istoj krivično pravnoj stvari te je njegov prigovor imao uporište baš u ovoj zakonskoj odredbi. Odbrane su, također, ukazale da sama forma obrasca za međunarodnu pravnu pomoć nije bila ispoštovana, te da je samim tim i nezakonita.

Radončićev advokat Asim Crnalić nakon ulaganja naredbe o proširenju istrage prigovarajući je kazao da proširenje istrage, stare tri godine, ne dokazuje da se istraga uopće zakonito i vodi. Nadalje, ustvrdio je da se zna tačno koliko može trajati istraga i šta Tužilaštvo tačno treba uraditi da bi svaka istraga bila valjana.

Radončić se, također, obratio sudijama, osvrćući se na dokaz Tužilaštva, zapisnik o saslušanju svjedoka Azre Sarić u SIPA-i od 8. aprila 2014. godine.

- Potpuno je jasno da Sarić u svom iskazu interpretira da me Delalić nikada nije doživljavao kao neprijatelja i da ona nikada nije primila novac ili bilo kakvu ponudu od članova moje porodice. Želim da se osvrnem na uporno spominjanje mog imena s Keljmendijem. Sud u Prištini je u svom rješenju od 4. decembra 2014. konstatovao da sam ja svjedok i da se moje ime ne smije spominjati među optuženima. Uz to, bio sam ministar sigurnosti BiH, 24 sata me obezbjeđivalo 16 policajaca, a Tužilaštvo BiH je reklo da sam nedostupan i da me ne mogu pronaći da dam iskaz?! To je konstatovano na tamošnjem sudu kao teško kršenje mojih prava - rekao je Radončić.

Advokat Barbarić je također primijetio da je Azra Sarić, što se navodi u njenom iskazu od 21. decembra 2015., dobrovoljno došla na saslušanje u Tužilaštva kod Bože Mihajlovića, da bi se na kraju iskaza vidjelo da nju tužilac pita zbog čega je došla kod njega, a ona mu je odgovorila da je on to od nje tražio?! Barbarić je prigovorio na očitu kontradiktornost te istakao da je očito da Sarić daje iskaz istu noć kada je umro njen pacijent Hukara, što je indikativno.

- Ovdje je postojao dogovor između nje i određenih osoba da se ona zaštiti i da lažno tereti Radončića – rekao je Barbarić (koji inače smatra da je strah od krivičnog gonjenja Sarićke zbog smrti pacijenta bio njen ključni motiv da u ovom procesu lažno svjedoči protiv Radončića).

Sarićkin iskaz: Ćelo nikada nije negativno spomenuo Radončića

Na zahtjev odbrane je pročitan iskaz Azre Sarić iz 2014. godine.

Sarić je iskaz dala inspektorima SIPA-e Ševki Čomoru i Milomiru Lopatiću.

Na njihovo pitanje: „Da li vam je Delalić ikada spomenuo nekoga od sljedećih ljudi: Naser Keljmendi, Selver i Ekrem Lekić, Naser Orić, Fahrudin Radončić i Senad Šahinpašić“, Sarić je kazala:

- Ekrema Lekića i Fahrudina Radončića Ramiz meni nikada nije spominjao ni u kakvom kontekstu.

Inspektori SIPA-e pitali su Sarićku i: „Da li vam je ponuđen alibi ili novac od bilo koga (uključujući i suprugu Fahrudina Radončića) i ako jeste, molimo Vas opišite detalje zašto i kada“, a ona je kazala:

- Meni nije ponuđen nikakav alibi niti novac od bilo koga, pa tako uključujući suprugu Fahrudina Radončića, koju ne poznajem, niti znam ko je ta osoba.

Odbrane su ustvrdile da su ovlaštene osobe SIPA-e koje su ispitivale Sarić postavljale vrlo sugestivna pitanja iz kojih se da naslutiti nagovaranje na odgovor, ali ovaj dokaz u potpunosti ide u prilog odbrani, a njihov je zaključak da je objelodanjivanjem Sarićkinog iskaza iz 2014. godine, praktično pokopana optužnica koju je podigao sada već suspendirani Božo Mihajlović.

Barbarić: Istakli smo nezakonitost kompletne istrage i kompletnog postupka

Barbarić: Mnogo pogrešaka na štetu okrivljenih

Nakon održanog ročišta novinarima su se obratili i Fahrudin Radončić, lider SBB-a, te advokat Dragan Barbarić.

Novinar FTV-a pitao je Barbarića zbog čega je Radončićeva odbrana insistirala da se pročita iskaz Azre Sarić dat SIPA-i tokom 2014. godine.

- Pa upravo zbog javnosti. Da se javnost uvjeri šta je govorila i u kojem je pravcu išlo njeno svjedočenje, ništa više. Uopće nije bilo razloga da se isključi javnost – pojasnio je Barbarić.

Isti novinar upitao ga je i za prigovore koje je odbrana istakla u pogledu zakonitosti dokaza Tužilaštva.

- Mi smo istakli nezakonitost kompletne istrage i kompletnog postupka, što ćemo i dokazati i to će se na kraju utvrditi – potcrtao je Barbarić.

Novinarka turskog niskotiražnog portala “Faktor” pitala je lidera SBB-a za njegovo zdravstveno stanje s obzirom na to da je tokom ročišta napravljena pauza, a u obraćanju advokata Asima Crnalića Sudu iznesena je molba da današnje suđenje traje kraće.

- U pitanju je jedna mala, ali neugodna bolest, zove se pijesak u bubrezima i muči me već nekoliko dana. Ništa tragično, ali vrlo bolno. Zbog toga nisam bio na prijemu u Američkoj ambasadi, nisam bio jučer u Srebrenici i to mi je jako žao. I danas, vidjeli ste, ročište je skraćeno za jedan sat, jer su bolovi zaista veliki - rekao je Radončić.

Delalić je ubijen od ruke bošnjačke državne mafije

Reporter FTV-a pitao je Radončića za njegov komentar na navode Tužilaštva kojima ga žele povezati s Naserom Keljmendijem.

- Vidjeli ste da su iskazi gospođice Azre Sarić iz 2014. godine gdje se ja uopće ne teretim. Naprotiv, ona citira rahmetli Ćelu Delalića da mi nikada nismo bili u nekom neprijateljstvu. Slučaj ubistva Delalića je plasiran na dan kada sam ja predao kandidaturu za člana Predsjedništva BiH 2014. godine. Ja sam i na Kosovu, kao svjedok, rekao da iza tog slučaja stoji bošnjačka državna mafija. Ta mafija je ubistvo ključnog svjedoka, koji je sve znao o likvidacijama Leutara, Ugljena i mnogim ratnim zločinima, htjela da prebaci na drugo mjesto, a to ne ide baš tako lako – rekao je Radončić.

Novinar FTV-a je pitao lidera SBB-a da li očekuje da će Tužilaštvo BiH protiv njega naknadno podići optužnicu vezano za Ramiza Delalića, jer je to tužilac Dubravko Čampara javno nagovijestio prije nekoliko mjeseci.

- Nakon višemjesečnog feljtona u „Avazu“ koji je objasnio šta je gospodin Delalić radio, i da im je zasmetao kao ključni svjedok u mnogim zločinima, ja preporučujem Tužilaštvu da ubicu traži na pravoj strani, a ne da ometa istragu i da skriva prave nalogodavce i ubice. Jer, gospodin Delalić ubijen je od ruke bošnjačke državne mafije i to stalno ponavljam. Sada ili za deset godina to će se i dokazati. Ne bojim se, jer znam da me u toj priči zaista nema. Na kraju, kosovski proces do sada je pokazao da sam ja samo svjedok i ništa više. I da inače dio optužnice za Delalićevo ubistvo i tamo vrlo loše stoji – bio je jasan Radončić.

Čampara se morao izuzeti, napravljen je efekat “truhle voćke”

Savić: Sve je nezakonito

Advokatica Bakira Dautbašića Tatjana Savić tokom obrazlaganja svog prigovora na današnjem ročištu iznijela je niz interesantnih činjenica, koje su vezane uz kompromitiranog tužioca Dubravka Čamparu.

Advokatica Savić u dokazivanju svoje argumentacije pozvala se na rješenje VSTV-a kojim se tužilac Čampara disciplinski kažnjava odbijanjem od plaće zbog neprimjerenih kontakata sa svjedokinjom Sarić i neprimjerenim vrijeđanjem Fahrudina Radončića.

- Radi se o tužiocu koji je morao sam izuzeti iz ovog predmeta zbog ličnog animoziteta prema gospodinu Radončiću. On je u disciplinskom postupku koji se u Uredu disciplinskog tužitelja vodio protiv njega, tražio da mu se kao olakšavajuća okolnost u disciplinskom postupku uzme činjenica da je „Dnevni avaz“, koji je ranije bio u vlasništvu Radončića, negativno pisao o njemu i njegovoj porodici. S druge strane, tokom disciplinskog postupka kao otežavajuća okolnost, Čampari je uzeto to što je zbog njegovih postupaka izazvano nepovjerenje javnosti u Tužilaštvo BiH. Takav tužilac nije ni smio uzeti izjavu od svjedoka, pisati prve naredbe i dopune, i jednostavno, zbog svega ovoga morao biti izuzet. On je napravio efekat koji pravnici zovu “truhla voćka”, i sve nakon toga praktično postaje nezakonito – pojasnila je advokatica Savić.

Ona je zbog toga zaključila da se Čampara morao samoizuzeti iz ovog predmeta, jer je bio lično motiviran, a to je razlog da se cijeli postupak u kojem je učestvovao i dokazi smatraju nelegalnim.

Inače, Savićka i Barbarić su danas kao nezakonit dokaz, prema mišljenju odbrane, istakli i zapisnik o saslužanju direktora “Farmavite” Sabahudina Žuje, jer se iz zapisnika vidi da on nije shodno zakonu uredno pozvan od Suda, već je praktično priveden kao svjedok. A, uz to, i sama forma zapisnika dokazuje nelegalnost postupanja prema ovom svjedoku.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.