BIH

Čubrilović: Odbaciti optužnicu u vezi s referendumom u RS kao neosnovanu

Avaz.ba

14.7.2017

Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović danas je razgovarao s članovima Republičke komisije za provođenje referenduma protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Na sastanku je predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan informirao je Čubrilovića da je Komisija radila u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, poštujući u potpunosti Ustav RS-a i odluke Narodne skupštine.

-Čubrilović rekao je da su svi članovi Republičke komisije za provođenje referenduma na pitanje 'Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a' radili u skladu s mandatom i obavezama koje im je dala Narodna skupština - saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

On je istako da članovi referendumske komisije nisu ni mogli drugačije da postupaju jer su oni imali obavezu da poštuju akte koje donosi Narodna skupština, kao najviši predstavnički i zakonodavni organ entiteta.

Čubrilović je istakao je da je Narodna skupština obavezala Vladu da, u skladu sa skupštinskim Zaključkom, osigura sva neophodna sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Republičke komisije za provođenje referenduma protiv kojih je podignuta optužba i u eventualnim sudskim procesima.

Izrazio je očekivanje da će sudija za prethodno saslušanje odbaciti optužbu kao neosnovanu jer su svi članovi Republičke komisije za provođenje referenduma poštovali odluke najvišeg ustavotvornog i zakonodavnog organa RS-a koji, kao predstavničko tijelo, odražava političku i demokratsku volju građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.