BIH

Oštre poruke biskupa Komarice: Rekao sam evropskim zvaničnicima da mi nismo štala za njihove konje

Piše: M. M.

14.7.2017

Banjalučki biskup Franjo Komarica uputio je tokom biskupske konferencije u Banjoj Luci prilično oštre poruke kada je govorio o odnosu zvaničnog Brisela prema BiH.

Komarica je otovreno kritikovao odnos međunarodne zajednice prema BiH, a političare u BiH je pozvao da omoguće povratak izbjeglicama koje se žele vratiti na ove prostore.

- Evropskim zvaničnicima sam rekao da mi nismo štala za njihove konje. Tražimo da nas tretiraju kao ljude i tražimo prava kao što imaju i svi drugi Evropljani, a ne da oni odlučuju da se nekome da pomoć, a da neko bude uskraćen za nju - istakao je Komarica.

Naglasio je kako smatra da je BiH poluprojekat međunarodne zajednice.

- Oni određuju da se ovom selu dozvoli povratak toliko ljudi, ovom će izgraditi put, a onom neće, to je nedopustivo. Pitam ih - što to radite s nama i u ime kojih principa, kad god se sretnem s njima kažem im da je situacija u BiH najdramatičnija od svih evropskih država - kazao je Komarica.

Banjalučki biskup nije štedio ni domaće političare.

- Naši sugrađani kucaju na vrata političara koji ne omogućavaju održivi povratak. Dok god se ta nepravda učvršćuje, mi ne bismo smjeli šutjeti, jer bi to značilo da podržavamo takvu nepravdu koja je počinjena našim najbližima. Žao mi je da oni koji su bili dužni provoditi Aneks sedam, nisu to ozbiljno uradili - dodao je Komarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.