BIH

Crnadak: Komunikacija bošnjačkih političara sa Srbijom treba biti iskrenija

Avaz.ba

17.7.2017

Bošnjački političari bi trebalo da uspostave još bolju i iskreniju komunikaciju sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije i ostalim ključnim funkcionerima te zemlje, rekao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH na doručku upriličenom za novinare nekoliko banjalučkih redakcija, pišu Nezavisne. 

On je rekao da će sutra u Beogradu sa Ivicom Dačićem, ministrom vanjskih poslova Srbije, svečano otvoriti novu zgradu Ambasade BiH u toj zemlji, uz zajedničku poruku i poziv na bolju saradnju između dvije zemlje.

- Naša poruka iz nove zgrade će biti poziv na što iskrenije i što bolje odnose između dvije zemlje koji treba da rezultiraju s što više ekonomske saradnje i što više efekata za građane i u Srbiji i u BiH - rekao je Crnadak.

Dodao je da će otvaranje te zgrade, uz predstojeću posjetu predsjednika Vučića BiH, pokazati da su odnosi u uzlaznoj putanji. Upitan šta očekuje oko Ugovora o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, koji BiH nije potpisala u Trstu zbog negativnog stava Vlade RS, Crnadak je rekao da očekuje da će problem biti razriješen uskoro i da će u narednih nekoliko dana ugovor ipak biti potpisan.

- Kada sam vidio posljednji zaključak Vlade RS, bilo mi je dodatno žao što to nismo završili u Trstu jer je zaključak na tragu i onog što sam i sam predlagao za vrijeme samita u Trstu, da se ugovor prihvati u tekstu kakav jeste bez izmjena, i da se usvoji zaključak da će tri ministra u Savjetu ministara i entitetskim vladama koordinisati svoje aktivnosti i usaglašavati stavove tokom perioda implementacije - rekao je Crnadak, prenose Nezavisne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.