BIH

Zbog pokušaja odlaska u Siriju umjesto godinu zatvora platit će 36.000 KM

20.7.2017

Senad Koštić, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog pokušaja pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji, u Sudu Bosne i Hercegovine zamijenio je zatvorsku kaznu za novčanu i trebalo je da plati 36.000 konvertibilnih maraka (KM). 

- Osuđenom Senadu Koštiću izrečena kazna zatvora u trajanju od godine, rješenjem Suda BiH, zamijenjena je u novčanu kaznu, koju je osuđeni u cijelosti uplatio - kazali su u Državnom sudu te dodali da Koštiću tokom istrage nije bio određen pritvor, javlja BIRN-Justice Report.

Po dosadašnjim informacijama, Koštić bi trebalo da plati 36.000 KM, koliko se, po zakonu, treba platiti za godinu dana zatvora, ako se ima u vidu da dan zatvora košta 100 KM.

Koštić je u junu 2016. proglašen krivim nakon što je Sud BiH prihvatio njegov sporazum o priznanju krivnje, što je početkom januara prošle godine iz Velike Kladuše autobusom otputovao prvobitno do Sarajeva, a dan kasnije nastavio put prema Crnoj Gori, gdje je na aerodromu u Podgorici za 109 eura kupio jednosmjernu kartu za Istanbul.

Namjeravao je prijeći granicu Turske i Sirije te se priključiti jedinicama Islamske države, međutim, prilikom slijetanja na aerodrom u Istanbulu, turska granična policija mu je odbila ulazak u ovu državu, te je nakon povratka u BiH lišen slobode, podsjeća BIRN.

Koštić je drugi osuđeni zbog pridruživanja stranim formacijama kojem je Sud BiH kaznu zatvora zamijenio novčanom.

Prošle godine je Nedžad Mujić, zvani “Ebu Mubarek“ i “Hadžija”, za nešto manje od devet mjeseci zatvora platio više od 26.000 KM, s obzirom na to da je u pritvoru proveo više od tri mjeseca.

I Mujić je po sporazumu osuđen na godinu zatvora zbog pružanja finansijske i druge pomoći borcima Islamske države u Siriji.

U presudi je navedeno da je Mujić od septembra 2013. do polovine 2015. iz Austrije više puta odlazio u Siriju, gdje je pružao finansijsku i drugu pomoć te učestvovao u aktivnostima ISIL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.