BIH

"Crna Gora i BiH primjer su susjeda s izvanrednim političkim odnosima"

Avaz.ba

20.7.2017

Crna Gora i BiH primjer su susjeda s izvanrednim političkim odnosima i bez otvorenih pitanja, što predstavlja najbolju osnovu za dalji ekonomski razvoj i razmatranje svih drugih tema od interesa za građane tih država. Ovo je zaključeno na današnjem sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, sa zvaničnicima BiH u Sarajevu.

Brajović je razgovarao s predsjedavajućima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH Šefikom Džaferovićem i Barišom Čolakom, kao i članovima kolegijuma oba doma PSBiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, te članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kako je rečeno, najviši zvaničnici BiH naglasili su da posjeta delegacije Skupštine Crne Gore daje dodatni impuls intenzivnijoj saradnji na svim nivoima, a evidentne uspjehe Crne Gore, s akcentom na članstvu te zemlje u NATO-u, doživljavaju kao dodatnu mjeru sigurnosti i uspjeh cijelog regiona.

Predsjednik Skupštine Crne Gore naglasio je da posjeta BiH predstavlja još jedan korak ka daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa, a da parlamentarna saradnja otvara put ka napretku u ekonomiji koja vodi boljitku života građana dvije države.

Kao primjer dobre saradnje naveo je potpisivanje ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, kao prvih zemalja iz regiona koje su to učinile. Istakao je kako predstoji i potpisivanje niza sporazuma iz oblasti socijalne politike, visokog obrazovanja, te saradnje diplomatskih predstavništava.

Naglasio je da će Crna Gora pružiti podršku BiH kao i svim svojim susjedima ukoliko pokažu interes na njihovom putu ka euroatlantskim i evropskim integracijama, prenosi MINA.

"Zajednički je zaključak da postoji mnogo modela za saradnju na putu ka Evropskoj uniji, ali da dinamika puta i članstva treba da se odvija individualno i na osnovu dostignuća svake države pojedinačno", navodi se u saopćenju.

Sagovornici su zaključili da postoji prostor i za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje zajedničkim nastupom u pretpristupnim fondovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.