BIH

Na današnji dan prije devet godina uhapšen Radovan Karadžić

Avaz.ba

21.7.2017

Na današnji dan prije devet godina, a nakon više od 13 godina skrivanja uhapšen je bivši lider bosanskih Srba i najtraženiji haški optuženik Radovan Karadžić.

On je uhapšen u ponedjeljak uvečer 21. jula 2008. godin akcijom srpskih službi sigurnosti pod imenom Dragan Dabić. Bavio se, navodno, alternativnom medicinom, prezentirao je lijekove brojnih stranih kompanija, dobro zarađivao... Ništa nije slutilo na još jedan neslavan kraj još jednog haškog bjegunca.

Karadžić je nakon hapšenja 2008. optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija. On je bio u bijegu od pravde gotovo 13 godina - prva optužnica protiv njega potvrđena je 24. jula 1995. godine.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je rekao da je to veoma važan dan za žrtve koje su čekale na hapšenje Karadžića više od jedne decenije.

Dodao je da je 21. juli 2008. godine, također, veliki dan za međunarodnu pravdu, jer jasno demonstrira da niko nije izvan dosega zakona, i da će prije ili kasnije svi bjegunci biti privedeni pravdi.

Drugostepena presuda očekuje se do kraja ove godine.

Karadžić je 24. marta 2016. godine proglašen krivim za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici, a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva. Osuđen je na 40 godina zatvora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.