BIH

Obilježena 24.goišnjica Bitke za Ugorsko: Istina o hrabrosti i herojstvu naših boraca mora se čuvati od zaborava

Es. Mu.

21.7.2017

Polaganjem cvijeća na Spomen oblježju u vogošćanskom naselju Ugorsko, delegacije koordinacije boračkih udrženja općine Vogošća, Općine Vogošća i stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća, danas su odale počast šehidima i poginulim borcima koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, u temelje slobodne i nezavsne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

O značaju Bitke za Ugorsko u kojoj su, prije 24 godine, borci Drugog bataljona Prve slavne motorizovane brigade, osujetili namjere agresora da zauzme slobodne vogošćanske teritorije i stvori preduslove da značajnije ugrozi glavni grad naše zemlj, govorio je Omer Hasanović, dobitnik ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i jedan od učesnika bitke.

- Agresor nije računao na snagu običnih ljudi koji su čuvali svoja ognjišta i svoje porodice te, uprkos znatnoj nadmoći u materijalno tehničkim sredstvima, nije uspio u svoji namjerama -rekao je Omer Hasanović. Istina o herojstvu i hrabrosti naših boraca treba se i mora čuvati od zaborava

Učenice Merima Kadrić i Hana Hajrudinović pročitale su svoje literarne radove na temu ove bitke

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.