BIH

Više od hiljadu Ivana okupili se na Kupreškom Polju i oborili Guinnessov rekord

A. Kamber

Piše: A.Kamber

30.7.2017

Od ranog nedjeljnog jutra, 30.07.2017.godine, prema Kupresu su se kretale kilometarske kolone vozila a cilj je bio manifestacija kojom se željelo okupiti preko 1.000 Ivana na jednom mjestu kako bi ušli u Ginisovu knjigu rekorda.

Za sve Ivane, kojih se akreditovalo 2.973 od 3.176 prijavljenih, nakon jutarnje mise u crkvi,  nudilo se na kupreškoj visoravni oko 1.000 pečenih jagnjadi, tonu sira i drugih domaćih delicija. Lijepo vrijeme je poslužilo da postrojavanje na nogometnom igralištu, prebrojavanje i „odbrojavanje za Ginisa“ protekne u najboljem redu.

A potom je uslijedio defile Ivana gradom do centralnog trga gdje su se također fotografirali, te popodnevno druženje i zabavni program u kojem su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske, a u večernjim satima i Mate Bulić i Marko Perković Thompson.

„Broj Ivana je premašo naša očekivanja. Samo se jedan manji dio prijavljenih nije pojavio na manifestaciji, ali ih se ipak registriralo 2.973 što je i više nego dovoljno za Ginisovu knjigu rekorda jer se do sada najviše na jednom mjestu osoba sa istim imenom okupilo 1067. Mi imamo više nego dvostruko od dosadašnjeg rekorda. Na ovu manifestaciju nas je motivirala 1992. godina kad smo morali napuštati Kurpres, pa se vraćati, a motivira nas i sve masovniji odlazak iz Kupresa u posljednje vrijeme, pa ovakvim porukama želimo djelovati de se odlazak zaustavi, ili barem smanji i da damo do znanja da se Ivan vratio s preko 1.000 momaka“, kazao je načelnik općine Kupres, Milan Raštegorac Como.

Zvanični podatak je da se na Kupresu okupilo 2.325 Ivana, što je brojka za respekt, za Ginisa i pamćenje.

„Na ovom projektu radimo već 25 godina i drago mi je sa smo uspjeli oboriti rekord“, kazao je predsjednik Udruženja Kupreški kosci, Matko Ćurković, čije je udruženje i organizator manifestacije koju su podržali općinska i kantonalna vlast i brojni drugi sponzori.

„Ova manifestacija je za pozdraviti i ima podršku predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Iskrene čestitke organizaroru i domaćinima i bravo Ivani!“, kazao je savjetnik predsjednice Hrvatske Ante Deur, koji je bio samo jedan od predstavnika vlasti susjedne zemlje.

A, Ivani koje smo kontaktirali, samo su govorili da su toga dana samo Ivani i odakle su, te da im je drago što su dio ovog spektakla, ne želeći se detaljnije predstavljati. A bilo ih je iz Kupresa, cijele BiH, Hrvatske, Evrope...

I jedino su mogli nastupiti oni koji imaju isključivo ime Ivan, a ne oni s izvedenim imenom, niti sa stranim. Također nisu pravo nastupa imale ni Ivane, kako je u početku bilo najavljivano. A, nije bilo ni potrebe, jer se na Kupresu okupilo najviše Ivana na Svijetu. I svi Ivani koje smo kontaktirali, kazali su „da se vratio Ivan na Kupres i da će ih na Kupresu i dalje biti, uprkos sve prisutnijem iseljavanju“.

Policija, redari i ostali su odradili dobro posao i na službenim mjestima su bila samo službena obilježja. Tek nekoliko nedoličnih obilježja se moglo vidjeti na ulicama koji se nisu uklapali u ukupni ambijent, ali na službeni dio manifestacije nisu mogli. Vjerovatno su čekali noć i Thompsona, pa da pod okriljem mraka mašu mračnim znakovljem, ako im i tada bude dopušteno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.